• Професійні журнали
    • Uteka
    • Портал Баланс-Бюджет
    • Видання "Баланс-Клуб"
  • Новини
  • Вебінари
  • Спецрозбір
  • Правова база
  • Конкурс
  • Магазин
  • Академiя
    Beta
  • Сервіси
  • Свiт позитива
  • Про нас
  • UAB: Кредити для Агро
  • Розділи
  • Головна
  • Правова база
    • Всі категорії
    • Всі категорії Ютека
    • Агро
    • Комерція
    • Новини
    • Спецрозбір
    • Медичні КНП
    • Вебінари
    • Online бібліотека «Баланс»
    • Online видання «Баланс»
    • Online видання «Баланс-Агро»
    • Агропорадники
    • Реальна бухгалтерія
    • Спецтема
    • Кадровик
    • Консультаційна лінія
    • ----------------
    • Всі категорії порталу Бюджет
    • Баланс-Бюджет
    • Online Баланс-Бюджет
    • Спецвипуски. Освіта
    • Держоргани
    • Спецпроєкти Бюджет
    • Новини Бюджет
    • Сервіси. Баланс-Бюджет
    • Вебінари. Баланс-Бюджет
    • ----------------
    • Моя професія
    • Моє життя
    • Бухгалтерська кухня
    • Uteka
    • ----------------
    • Календар бухгалтера
    • Дані для розрахунків
    • Калькулятори
    • Форми і бланки
    • Зразки
    • Чеклісти
    • ----------------
    • Правова база
  • Вхід
  • Підписатися
  • Кадровик
    • Трудовий та цивільний договір
    • Трудові відносини
    • Відпустки та час відпочинку
    • Військовий облік та бронювання
    • Пільги та гарантії працівникам
    • Режим роботи та робочий час
    • Навчання та стажування
    • Кадрове діловодство
    • Професійна класифікація
    • Охорона праці
    • Соціальне страхування
    • Перевірки та відповідальність
    • Юридична консультація
    • Звітність
    • Зразки кадрових документів
    • Спецвипуски для кадровика
  • Комерція
    • Зовнішньоекономічна діяльність
    • Документообiг
    • Зарплата і кадри
    • Карантин
    • МСФЗ
    • Робота з приватними підприємцями
    • Розрахунки
    • Спецвипуски для комерційних підприємств
    • Схеми бухгалтерських проводок
    • Облік, податки та звiтнiсть
    • Господарські операції
    • Приватний підприємець
    • Фінансовий аудит
    • Школа бухгалтера: просто про облік
    • Юридичні консультації
    • Перевірки
    • Uteka
    • Блог редакції Uteka-Комерція
  • Агро
    • Державна підтримка та інвестиції
    • Земля та земельні правовідносини
    • Карантин
    • Оподаткування та бухоблік сільгосппідприємств
    • Оплата праці та кадри в С/Г
    • Галузевий бухгалтерський облік в С/Г
    • Перевірки с/г підприємств
    • Фермерське господарство
    • Господарські операції в агросекторі
    • Розрахунки в С/Г
    • Спецвипуски для агропідприємств
    • Школа бухгалтера с/г галузі
    • Юридичні консультації
    • Uteka
    • Блог редакції Uteka-Агро
  • Медичні КНП
    • Організаційні документи
    • Планування діяльності
    • Бухоблік та оподаткування
    • Оплата праці та кадровий облік
    • Юридична підтримка
    • Карантин
Чеклісти Баланс-Бюджет Спецрозбір Реальна бухгалтерія Агропорадники Краще
 
Проф. журнали Новини Правова база Конкурс Магазин Академiя
Beta
Сервіси Бюджет Свiт позитива
Підписатися на Uteka Техпідтримка Моя база
Мій кабінет
Проф. журнали
Головна Спецтема Кадровик Комерція Агро Медичні КНП Спецрозбір Реальна бухгалтерія Агропорадники Вебінари Новини Online бібліотека «Баланс» Online видання «Баланс» Online видання «Баланс-Агро» Краще
Конкурс
Про конкурс Особистий кабінет
Магазин
Всі розділи Книжки Проф. журнали Заходи Сувеніри Бухгал.система "Баланс" Комплекти Uteka Доставка і оплата Контакти
Сервіси
Чеклісти Календар бухгалтера Дані для розрахунків Калькулятори Форми і бланки Зразки
Бюджет
Баланс-Бюджет Спецвипуски. Освіта Новини Бюджет Вебінари. Баланс-Бюджет Медицина Держоргани Спецпроєкти Бюджет Online Баланс-Бюджет
Свiт позитива
Моє життя Бухгалтерська кухня Uteka Моя професія Листівки
Академiя
Всі курси Партнерство Техпідтримка
  • Усі документи
  • Про затвердження но...
Зміст документа
Зміст документа
Детальна інформація

Наразі діє

Набрання чинності 02.04.1987

Тип документа

Наказ

Номер документа

88

Дата затвердження

02.04.1987

Дата вступу в дію

02.04.1987

Суб'єкт нормотворчості

МІНІСТЕРСТВО ТОРГІВЛІ СРСР

Галузі

Фінансове право

Наказом затверджено норми природного убутку продовольчих товарів у торгівлі та інструкцій з їх застосування.

МІНІСТЕРСТВО ТОРГІВЛІ СРСР

НАКАЗ

від 2 квітня 1987 року N 88

Про затвердження норм природного убутку продовольчих товарів у торгівлі та інструкцій з їх застосування

Додатково див. наказ
Міністерства торгівлі СРСР
від 16 січня 1991 року N 1

Наказую:

1. Затвердити погоджені з Міністерством фінансів СРСР і ввести в дію з 1 липня 1987 р. розроблені Всесоюзним науково-дослідним інститутом економіки торгівлі та систем управління і Українським науково-дослідним інститутом торгівлі та громадського харчування за участю Всесоюзного науково-дослідного інституту економіки кооперативної торгівлі (код роботи-85110.35.1.06):

1.1. Норми природного убутку та інструкції з їх застосування:

продовольчих товарів у роздрібній мережі державної та кооперативної торгівлі згідно з додатками N 1 і 2;

продовольчих товарів при зберіганні на складах і базах роздрібних торговельних організацій та організацій громадського харчування згідно з додатками N 3 і 4;

продовольчих товарів при зберіганні та відпуску на дрібнооптових базах, при зберіганні та відпуску в коморах підприємств громадського харчування згідно з додатками N 5, 6 і 7;

сирів при зберіганні на розподільчих холодильниках торгівлі згідно з додатками N 8 і 9;

продовольчих товарів при транспортуванні автомобільним і гужовим транспортом згідно з додатками N 10 і 11.

1.2. Норми втрат від бою скляної тари з харчовими товарами при транспортуванні автомобільним і гужовим транспортом, на складах, базах, в роздрібних торговельних підприємствах, підприємствах громадського харчування, а також норми втрат від бою і щерблення скляної порожньої тари при прийманні, зберіганні та відпуску на тарних складах оптових і роздрібних торговельних організацій, в роздрібній торговельній мережі, підприємствах громадського харчування, при навантаженні у залізничні вагони (баржі), при транспортуванні автомобільним, гужовим транспортом та інструкцію з застосування цих норм згідно з додатками N 12, 13, 14 і 15.

2. У підприємствах громадського харчування на вагові товари, які реалізуються через буфети (крім товарів, які відпускаються порційно), застосовувати норми природного убутку, затверджені цим наказом для роздрібної мережі державної і кооперативної торгівлі (для магазинів першої групи), із зниженням їх на 20 відсотків.

3. На складах оптової торгівлі втрати бакалійних і кондитерських товарів, які відпускаються за фактичною масою, списувати за нормами і згідно з інструкцією з їх застосування, затвердженими цим наказом для складів і баз роздрібних торговельних організацій і організацій громадського харчування.

4. У фасувальних цехах оптових і роздрібних торговельних організацій природний убуток гастрономічних товарів, які фасуються машинним способом, а також усіх товарів, які фасуються ручним способом, списувати (у відсотках до кількості розфасованого товару) за нормами і згідно з інструкцією, затвердженими цим наказом для роздрібної мережі державної і кооперативної торгівлі (для магазинів першої групи) - додаток N 1.

5. Міністерствам торгівлі союзних республік, Центроспілці і головурпам (урпам) міністерств СРСР, міністерствам і відомствам, які мають торговельну мережу:

довести до торговельних організацій і підприємств затверджені цим наказом норми природного убутку і норми втрат товарів та інструкції з їх застосування;

встановити суворий контроль за правильним застосуванням затверджених норм в торговельних організаціях і підприємствах;

зобов'язати торговельні організації і підприємства систематично здійснювати заходи, спрямовані на зниження розмірів природного убутку і втрат товарів у торгівлі;

суворо контролювати якість і температуру товарів і стан транспортної та споживчої тари при прийманні їх від постачальників, не допускати порушення встановлених режимів і термінів зберігання, реалізації товарів.

6. Вважати такими, що втратили силу:

підпункт 1.3 і пункти 2 і 3 наказу Міністерства торгівлі СРСР від 26 березня 1980 р. N 75 "Про затвердження норм природного убутку продовольчих товарів у торгівлі";

затверджені наказом Міністерства торгівлі СРСР від 26 березня 1980 N 75: 

додаток N 1 "Норми природного убутку продовольчих товарів у міській і сільській роздрібній торговельній мережі" у частині розділів "М'ясо і м'ясопродукти, ковбасні вироби, м'ясокопченості, риба і риботовари, молочно-жирові товари, хлібобулочні товари, кондитерські товари, бакалійні товари, алкогольні та безалкогольні напої";

додаток N 2 "Інструкція із застосування норм природного убутку продовольчих товарів у міській і сільській роздрібній торговельній мережі" у частині, яка стосується застосування норм природного убутку м'яса і м'ясопродуктів, ковбасних виробів, м'ясокопченостей, риби і риботоварів, молочно-жирових товарів, хлібобулочних товарів, кондитерських товарів, бакалійних товарів, алкогольних і безалкогольних напоїв";

додатки N 3 і 4 "Норми природного убутку продовольчих товарів при зберіганні на складах і базах міської і сільської роздрібної торгівлі і громадського харчування" та інструкцію з їх застосування;

додатки N 5, 6 і 7 "Норми природного убутку продовольчих товарів при зберіганні і відпуску на дрібнооптових базах", "Норми природного убутку продовольчих товарів при зберіганні і відпуску в коморах підприємств громадського харчування" та інструкцію з їх застосування;

додатки N 8, 9 "Норми природного убутку сирів при зберіганні на розподільчих холодильниках торгівлі" та інструкцію з їх застосування;

додатки N 18 і 19 "Норми природного убутку продовольчих товарів при перевозках автомобільним і гужовим транспортом" та інструкцію з їх застосування;

додатки N 20, 21, 22 і 23 "Норми втрат від бою скляного посуду з харчовими товарами при прийманні, зберіганні і відпуску на складах, базах, у роздрібних торговельних підприємствах і підприємствах громадського харчування", "Норми втрат від бою і щерблення скляного порожнього побуду при прийманні, зберіганні і відпуску на тарних складах оптових і роздрібних торгуючих організацій, у роздрібній торговельній мережі, підприємствах громадського харчування, при навантаженні у залізничні вагони (баржі) і при перевезеннях автомобільним і гужовим транспортом", "Норми втрат від бою скляного посуду з харчовими товарами при перевозках автомобільним і гужовим транспортом" та інструкцію з їх застосування;

пункт 2 наказу Міністерства торгівлі СРСР від 6 квітня 1982 р. N 57 "Про норми природного убутку борошна, крупи і цукру-піску при фасуванні машинним способом на підприємствах державної і кооперативної торгівлі та уточнення порядку списання втрат від бою скляного посуду з харчовими товарами";

наказ Міністерства торгівлі СРСР від 30 вересня 1985 р. N 217 "Про застосування норм втрат фасованих бакалійних товарів і харчових товарів у скляній тарі від пошкодження споживчої тари при транспортуванні автомобільним транспортом, зберіганні та реалізації з використанням тари-обладнання у роздрібній торговельній мережі".

Заступник Міністра

П. Д. Кондрашов


Норми природного убутку продовольчих товарів у торгівлі та інструкцій з їх застосування

додатки до наказу.docx
Завантажити
Пов'язані публікації
Практика обліку
23:50
23:50

Псування та природний убуток сільгосппродукції на складі: облікові наслідки

Баланс-Агро № 44 від 29 жовтня 2024 року «Інвентаризація: відповіді на запитання» Як оформити списання плодоовочевої продукції, що зіпсувалася під час зберігання Зберігання картоплі: бухоблік та оподаткування природного убутку Поняття природного убутку і псування під час зберігання сіл...

Тамара Кучеренко

28.10.2024 333 0 0

Господарські операції в агросекторі
09:00
09:00

Псування та природний убуток сільгосппродукції на складі: облікові наслідки

Поняття природного убутку і псування під час зберігання сільгосппродукції та інших товарно-матеріальних цінностей (далі – ТМЦ) дуже близькі і взаємопов'язані. Тому на практиці часто виникає плутанина із класифікацією таких втрат. У цій статті розповімо, як не помилитися, адже між цими видами в...

Тамара Кучеренко

28.10.2024 402 0 1

Бухгалтерський облік та фінзвітність
10:31
10:31

Документи в інтернет-торгівлі

Баланс № 41 від 8 жовтня 2024 року  Для оформлення факту реалізації товарів через інтернет-магазин інтернет-торговець повинен надати покупцю певні підтвердні документи. Розглянемо, що це за документи, у яких випадках та в якому порядку вони оформлюються. Запитання – відповідь Які докуме...

Олексій Нагорний

02.10.2024 69 0 0

Господарські операції
10:00
10:00

Документи в інтернет-торгівлі

Для оформлення факту реалізації товарів через інтернет-магазин інтернет-торговець повинен надати покупцю певні підтвердні документи. Розглянемо, що це за документи, у яких випадках та в якому порядку вони оформлюються. Для оформлення факту реалізації товарів через інтернет-магазин інтернет-торговець...

Олексій Нагорний

02.10.2024 154 0 0

Публікації online видання Бібліотека «Баланс»
09:17
09:17

Документи в інтернет-торгівлі

Бібліотека Баланс № 18 «Інтернет-торгівля: організація, розрахунки, облік» Для оформлення факту реалізації товарів через інтернет-магазин інтернет-торговець повинен надати покупцю певні підтвердні документи. Розглянемо, що це за документи, у яких випадках та в якому порядку вони оформлю...

Олексій Нагорний

18.09.2024 49 0 0

Довідкова інформація
11:19
11:19

Перелік чинних норм природного убутку ТМЦ

Баланс-Агро № 3 від 17 січня 2022 року «Довідник бухгалтера сільгосппідприємства – 2022» Під природним убутком товарно-матеріальних цінностей (далі – ТМЦ) розуміють зменшення їх кількості (маси) унаслідок природної зміни біологічних або фізико-хімічних властивостей (навіть з...

Редакція

14.01.2022 212 0 0

Довідкова інформація
09:54
09:54

Норми природного убутку ТМЦ

Баланс-Агро № 3-4 від 25 січня 2021 року «Довідник бухгалтера агробізнесу - 2021» Під природним убутком товарно-мате­ріальних цінностей (далі – ТМЦ) розуміють зменшення їх кількості (маси) унаслідок природної зміни біологічних або фізико-хімічних властивостей (навіть за умови ...

Світлана Стадник

19.01.2021 161 0 0

Довідкова інформація
17:22
17:22

Перелік чинних норм природного убутку ТМЦ

Баланс-Агро № 4-5 від 27 січня 2020 года «Довідник бухгалтера агробізнесу - 2020» Під природним убутком товарно-мате­ріальних цінностей (далі – ТМЦ) розуміють зменшення їх кількості (маси) унаслідок природної зміни біологічних або фізико-хімічних властивостей (навіть за умови ...

Вікторія Станкевич

04.07.2020 241 0 0

Дані для розрахунків
21:35
21:35

Перелік чинних норм природного убутку ТМЦ

Під природним убутком товарно-матеріальних цінностей (далі – ТМЦ) розуміють зменшення їх кількості (маси) унаслідок природної зміни біологічних або фізико-хімічних властивостей (навіть за умови дотримання усіх чинних норм і стандартів) за збереження якісних характеристик. Тобто природний убуто...

Дані для розрахунків

11.01.2022 5283 0 1

Господарські операції
09:09
09:09

Списання товарів: відображаємо в обліку

Акценти цієї статті: причини списання товарів; списання товарів у межах норм природних втрат і понад норми: нюанси обкладення ПДВ; відображення операцій зі списання товарів у бухгалтерському обліку та в обліку з податку на прибуток; перелік діючих на даний момент основних норм природних втрат....

Зінаїда Омельницька

12.11.2018 2614 0 1

Галузевий бухгалтерський облік в С/Г
09:03
09:03

Облік в овочівництві: втрати продукції під час зберігання

Облік в овочівництві: торгівля продукцією на виїзді Облік у овочівництві: способи оцінки продукції Оприбуткування продукції овочівництва: якими документами оформлюється? Облік витрат в овочівництві Для кого ця стаття: для тих сільгосппідприємств, які вирощують картоплю та овочі. Із цієї статті ви д...

Вікторія Мервенецька

31.10.2018 1047 0 2

Схеми бухгалтерських проводок
09:14
09:14

Облік надходження та реалізації товарів у роздрібній торгівлі

У консультації розповімо про відображення в бухгалтерському обліку надходження товарів на підприємство роздрібної торгівлі, визначення продажної ціни, реалізацію та повернення товарів. Надходження товарів ПРИКЛАД 1 На склад підприємства роздрібної торгівлі (мережа супермаркетів) надійшли від поста...

Тетяна Любимова

27.09.2017 3604 0 1

Про затвердження норм природного убутку продовольчих товарів у торгівлі та інструкцій з їх застосування

Головна:

  • Головна
  • Спецтема
  • Кадровик
  • Комерція
  • Агро
  • Медичні КНП
  • Спецрозбір
  • Реальна бухгалтерія
  • Агропорадники
  • Вебінари
  • Новини
  • Online бібліотека «Баланс»
  • Online видання «Баланс»
  • Online видання «Баланс-Агро»
  • Мітки

Підписатися на Uteka:

  • Спецтема - 8400 грн. / рік.
  • Кадровик - 7116 грн. / рік.
  • Комерція - 6864 грн. / рік.
  • Агро - 7248 грн. / рік.
  • Медичні КНП - 4416 грн. / рік.
  • Спецрозбір - 8400 грн. / рік.
  • Агропорадники - 3600 грн. / рік.
  • Вебінари - 6000 грн. / рік.
  • Online бібліотека «Баланс» - 8352 грн. / рік.
  • Online видання «Баланс» - 7704 грн. / рік.
  • Online видання «Баланс-Агро» - 7704 грн. / рік.
  • Популярні статті

Про нас:

  • Про нас
  • Зв'язатися з нами
  • Техпідтримка
  • Наші телефони
  • Користувацька угода

Партнери:

  • Depositphotos

Спільноти:

  • Facebook
  • Instagram
  • Telegram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube

© 2014-2025