• Професійні журнали
    • Uteka
    • Портал Баланс-Бюджет
    • Видання "Баланс-Клуб"
  • Новини
  • Вебінари
  • Спецрозбір
  • Правова база
  • Конкурс
  • Магазин
  • Академiя
    Beta
  • Сервіси
  • Свiт позитива
  • Про нас
  • UAB: Кредити для Агро
  • Розділи
  • Головна
  • Правова база
    • Всі категорії
    • Всі категорії Ютека
    • Агро
    • Комерція
    • Новини
    • Спецрозбір
    • Медичні КНП
    • Вебінари
    • Online бібліотека «Баланс»
    • Online видання «Баланс»
    • Online видання «Баланс-Агро»
    • Агропорадники
    • Реальна бухгалтерія
    • Спецтема
    • Кадровик
    • Консультаційна лінія
    • ----------------
    • Всі категорії порталу Бюджет
    • Баланс-Бюджет
    • Online Баланс-Бюджет
    • Спецвипуски. Освіта
    • Держоргани
    • Спецпроєкти Бюджет
    • Новини Бюджет
    • Сервіси. Баланс-Бюджет
    • Вебінари. Баланс-Бюджет
    • ----------------
    • Моя професія
    • Моє життя
    • Бухгалтерська кухня
    • Uteka
    • ----------------
    • Календар бухгалтера
    • Дані для розрахунків
    • Калькулятори
    • Форми і бланки
    • Зразки
    • Чеклісти
    • ----------------
    • Правова база
  • Вхід
  • Підписатися
  • Кадровик
    • Трудовий та цивільний договір
    • Трудові відносини
    • Відпустки та час відпочинку
    • Військовий облік та бронювання
    • Пільги та гарантії працівникам
    • Режим роботи та робочий час
    • Навчання та стажування
    • Кадрове діловодство
    • Професійна класифікація
    • Охорона праці
    • Соціальне страхування
    • Перевірки та відповідальність
    • Юридична консультація
    • Звітність
    • Зразки кадрових документів
    • Спецвипуски для кадровика
  • Комерція
    • Зовнішньоекономічна діяльність
    • Документообiг
    • Зарплата і кадри
    • Карантин
    • МСФЗ
    • Робота з приватними підприємцями
    • Розрахунки
    • Спецвипуски для комерційних підприємств
    • Схеми бухгалтерських проводок
    • Облік, податки та звiтнiсть
    • Господарські операції
    • Приватний підприємець
    • Фінансовий аудит
    • Школа бухгалтера: просто про облік
    • Юридичні консультації
    • Перевірки
    • Uteka
    • Блог редакції Uteka-Комерція
  • Агро
    • Державна підтримка та інвестиції
    • Земля та земельні правовідносини
    • Карантин
    • Оподаткування та бухоблік сільгосппідприємств
    • Оплата праці та кадри в С/Г
    • Галузевий бухгалтерський облік в С/Г
    • Перевірки с/г підприємств
    • Фермерське господарство
    • Господарські операції в агросекторі
    • Розрахунки в С/Г
    • Спецвипуски для агропідприємств
    • Школа бухгалтера с/г галузі
    • Юридичні консультації
    • Uteka
    • Блог редакції Uteka-Агро
  • Медичні КНП
    • Організаційні документи
    • Планування діяльності
    • Бухоблік та оподаткування
    • Оплата праці та кадровий облік
    • Юридична підтримка
    • Карантин
Чеклісти Баланс-Бюджет Спецрозбір Реальна бухгалтерія Агропорадники Краще
 
Проф. журнали Новини Правова база Конкурс Магазин Академiя
Beta
Сервіси Бюджет Свiт позитива
Підписатися на Uteka Техпідтримка Моя база
Мій кабінет
Проф. журнали
Головна Спецтема Кадровик Комерція Агро Медичні КНП Спецрозбір Реальна бухгалтерія Агропорадники Вебінари Новини Online бібліотека «Баланс» Online видання «Баланс» Online видання «Баланс-Агро» Краще
Конкурс
Про конкурс Особистий кабінет
Магазин
Всі розділи Книжки Проф. журнали Заходи Сувеніри Бухгал.система "Баланс" Комплекти Uteka Доставка і оплата Контакти
Сервіси
Чеклісти Календар бухгалтера Дані для розрахунків Калькулятори Форми і бланки Зразки
Бюджет
Баланс-Бюджет Спецвипуски. Освіта Новини Бюджет Вебінари. Баланс-Бюджет Медицина Держоргани Спецпроєкти Бюджет Online Баланс-Бюджет
Свiт позитива
Моє життя Бухгалтерська кухня Uteka Моя професія Листівки
Академiя
Всі курси Партнерство Техпідтримка
  • Усі документи
  • Про затвердження По...
Зміст документа
Зміст документа
Детальна інформація

Наразі діє

Набрання чинності 26.06.2005

Тип документа

Наказ

Номер документа

242/329

Дата затвердження

01.06.2005

Дата вступу в дію

26.06.2005

Суб'єкт нормотворчості

Міністерство охорони здоров'я України

Галузі

Адміністративне право

Наказом затверджено Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах.

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
 МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

 

Н А К А З
 

01.06.2005  N 242/329
 

                                      Зареєстровано в Міністерстві
                                      юстиції України
                                      15 червня 2005 р.
                                      за N 661/10941
 
 

Про затвердження Порядку  організації харчування дітей   у навчальних та оздоровчих закладах

     На виконання  постанови  Кабінету   Міністрів   України   від  22.11.2004  N  1591   (  1591-2004-п  )  "Про   затвердження  норм  харчування у навчальних та оздоровчих закладах" Н А К А З У Є М О:  

     1. Затвердити  Порядок   організації   харчування   дітей   у  навчальних та оздоровчих закладах (додається).  

     2. Міністерствам освіти і науки,  охорони здоров'я Автономної  Республіки Крим,  начальникам управлінь освіти  і  науки,  охорони  здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних  адміністрацій  довести  Порядок  організації  харчування  дітей  у  навчальних  та  оздоровчих  закладах  до  відома  місцевих органів  управління освітою,  охорони здоров'я та керівників навчальних  та  оздоровчих закладів і забезпечити його виконання.  

     3. Опублікувати  цей   наказ   в   "Інформаційному   збірнику  Міністерства  освіти  і  науки  України"  та  розмістити на сайтах  міністерств.  

     4. Контроль  за  виконанням  наказу  покласти  на  заступника  Міністра охорони здоров'я України  Бережнова С.П.   та  заступника  Міністра освіти і науки України Огнев'юка В.О.
 

 Міністр охорони
 здоров'я України         

                            М.Є.Поліщук

 Міністр освіти і
 науки України         

                            С.М.Ніколаєнко


                                      ЗАТВЕРДЖЕНО
                                      Наказ Міністерства
                                      охорони здоров'я України,
                                      Міністерства освіти
                                      і науки України
                                      01.06.2005  N 242/329
 

                                      Зареєстровано в Міністерстві
                                      юстиції України
                                      15 червня 2005 р.
                                      за N 661/10941
 
 

ПОРЯДОК
                   ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ    У НАВЧАЛЬНИХ ТА ОЗДОРОВЧИХ ЗАКЛАДАХ

     1. Цей Порядок визначає механізм організації харчування дітей  у   навчальних   та   оздоровчих   закладах   незалежно   від   їх  підпорядкування, типу і форми власності.  

     2. При   організації   харчування   дітей   у  навчальних  та  оздоровчих закладах   слід   керуватися    Конституцією    України  ( 254к/96-ВР ),   Законами України "Про освіту" ( 1060-12 ),  "Про  дошкільну освіту" (  2628-14  ),  "Про  загальну  середню  освіту"  ( 651-14 ),  "Про професійно-технічну освіту" ( 103/98-ВР ),  "Про  позашкільну освіту" ( 1841-14 ),  "Про забезпечення санітарного та  епідемічного  благополуччя  населення"   ( 4004-12 ),  "Про захист  населення  від  інфекційних  хвороб"    ( 1645-14 ),   постановами  Кабінету  Міністрів  України від 22.11.2004 N 1591 ( 1591-2004-п )  "Про затвердження  норм  харчування  у  навчальних  та  оздоровчих  закладах", від 03.11.97 N 1200 ( 1200-97-п ) "Про Порядок та норми  надання послуг з харчування учнів у професійно-технічних  училищах  та   середніх   навчальних   закладах,  операції  з  надання  яких  звільнюються  від  оподаткування  податком  на  додану  вартість",  іншими нормативно-правовими актами,  що регулюють питання стосовно  харчування дітей, та цим Порядком.  

     3. Процес  організації  харчування  дітей  у  навчальних   та  оздоровчих закладах складається з:  відпрацювання режиму і графіка  харчування дітей; визначення постачальників продуктів харчування і  продовольчої    сировини;   приймання   продуктів   харчування   і  продовольчої    сировини    гарантованої     якості;     складання  меню-розкладу;  виготовлення страв;  проведення реалізації готових  страв і буфетної продукції; надання дітям готових страв і буфетної  продукції;  ведення обліку дітей,  які отримують безоплатне гаряче  харчування,  а також гаряче харчування за кошти батьків;  контроль  за  харчуванням;  інформування  батьків про організацію харчування  дітей у закладі.  

     4. Відповідальними  за   організацію   харчування   дітей   у  навчальних  та  оздоровчих закладах незалежно від підпорядкування,  типів   і   форм   власності,   за   матеріально-технічний    стан  харчоблоку (їдальні,   буфету),   додержання   вимог   санітарного  законодавства є засновники (власники),  керівники цих закладів  та  організації (підприємства), що забезпечують харчування дітей.  

     5. Розподіл коштів на організацію гарячого харчування дітей у  навчальних  та  оздоровчих  закладах,   облік   і   звітність   за  використання  коштів,  які  виділяються  на безоплатне харчування,  здійснюється відповідно до чинного законодавства.  

     6. Безоплатне харчування учнів у навчальних закладах з денною  формою  перебування у закладах здійснюється тільки в робочі дні. У  разі відсутності учнів під час навчання компенсація за  харчування  не проводиться.  

     7. Харчування   дітей,   які   не   підлягають   безоплатному  харчуванню у загальноосвітніх навчальних закладах, здійснюється за  безготівковим  розрахунком (попереднього придбання абонементів або  талонів один раз на місяць), а також за готівку.  

     8. Між  засновником  (власником)   навчального,   оздоровчого  закладу  та  організацією (підприємством громадського харчування),  що  має  відповідні  документи,  які  дають  право  на  проведення  торговельної    діяльності   у   сфері   громадського   харчування  укладається угода.  

     9. Харчування  дітей  у  навчальних  та  оздоровчих  закладах  здійснюється  відповідно  до  норм харчування дітей,  затверджених  постановою Кабінету    Міністрів    України     від     22.11.2004  N 1591  (  1591-2004-п  )  "Про  затвердження  норм  харчування  у  навчальних та оздоровчих закладах".  Відповідальними за  виконання  норм харчування є засновники (власники),  керівники навчального та  оздоровчого закладу.  

     10. Потреби навчальних  закладів  на  організацію  харчування  дітей   задовольняються   державою   позачергово   відповідно   до  затверджених нормативів.  

     11. Харчування дітей  у  навчальних  та  оздоровчих  закладах  забезпечується  безпосередньо у закладі.  При відсутності їдальні,  харчоблоку дітей харчують у закладі  громадського  харчування  або  поставляються   готові   страви   від   підприємства  громадського  харчування.   Між   засновником   (власником)   і    організаціями  (підприємствами),  які здійснюють харчування, укладаються угоди за  погодженням з територіальною установою  санітарно-епідеміологічної  служби.  

     12. Якщо    харчування    учнів   здійснюється   організацією  (підприємством громадського харчування), штат харчоблоку (їдальні,  буфету)  не належить до штатного розпису навчального,  оздоровчого  закладу.  

     13. Перелік   постачальників    продуктів    харчування    та  продовольчої  сировини  визначається рішеннями тендерних комітетів  (комісій) за  погодженням  з  територіальною  установою  державної  санітарно-епідеміологічної   служби.   Під  час  прийняття  рішень  тендерними    комітетами    (комісіями)     надається     перевага  постачальникам  з  прямими  поставками  та  поставками з найменшою  кількістю посередників.  

     14. Відповідальність за безпеку і якість продуктів харчування  та   продовольчої  сировини,  готової  продукції  покладається  на  постачальника,   організацію   (підприємство),   що   забезпечують  харчування   учнів,   або   керівника   закладу,  якщо  працівники  харчоблоку входять до  штатного  розпису  закладу,  відповідно  до  Закону  України  "Про  якість  та  безпеку  харчових  продуктів та  продовольчої сировини" ( 771/97-ВР ).  

     15. Продукти  харчування  та  продовольча  сировина   повинні  надходити   до   навчальних   та   оздоровчих  закладів  разом  із  супровідними документами, які свідчать про їх походження та якість  (накладні,        сертифікати        відповідності,       висновки  санітарно-епідеміологічної експертизи тощо).  

     16. Бракераж   сирої   продукції   здійснюється   комірником,  завідувачем   виробництва,   кухарем   із   залученням   медичного  працівника закладу.  

     17. Асортимент   шкільних   буфетів   визначено    Державними  санітарними    правилами    і   нормами   влаштування,   утримання  загальноосвітніх    навчальних     закладів     та     організації  навчально-виховного  процесу,  затвердженими  постановою Головного  державного  санітарного  лікаря  України  від  14.08.2001  N    63  ( v0063588-01 ). Уключення до цього асортименту нових продуктів та  страв проводиться тільки за умови отримання  позитивного  висновку  МОЗ України.  

     18. Постачальники    разом    із   засновником   (власником),  керівником закладу складають графіки і маршрути постачання.  

     19. Керівником     закладу     (навчального,     оздоровчого,  підприємства  громадського  харчування  або організації,  що надає  послуги з харчування  дітей)  затверджуються  примірні  двотижневі  меню,   які  погоджуються  з  територіальною  установою  державної  санітарно-епідеміологічної служби.  

     20.    Наказом   керівника   закладу   призначається   особа,  відповідальна за організацію харчування дітей.

     До його обов'язків входять:  координація діяльності з роботою  медичного   персоналу   щодо   контролю   за   харчуванням  дітей;  відпрацювання режиму і графіка харчування дітей, режиму чергування  педагогічних  працівників  в обідній залі;  опрацювання інформації  щодо кількості дітей,  які потребують гарячого харчування (у  тому  числі  дітей  пільгових  категорій);  участь  у  бракеражі готової  продукції  (за  відсутності  медичного  працівника);  контроль  за  додержанням  дітьми  правил особистої гігієни та вживанням готових  страв,  буфетної  продукції;  контроль  за   санітарно-гігієнічним  станом обідньої зали тощо.  

     21. Облік дітей,  охоплених безоплатним харчуванням, здійснює  класний керівник,  який  вчасно  повідомляє  про  наявність  учнів  особу, відповідальну за організацію харчування.  

     22. Керівником    (навчального   або   оздоровчого   закладу,  підприємства громадського харчування або організації,  що  надають  послуги  із забезпечення харчування дітей) затверджуються примірні  двотижневі  меню,  які  погоджуються  з  територіальною  установою  державної санітарно-епідеміологічної служби.  

     23. Складання   щоденних  меню-розкладів,  меню  здійснюється  медичним працівником,  завідувачем виробництва харчоблоку, їдальні  навчального, оздоровчого закладу на підставі примірних двотижневих  меню, підписується керівником закладу.

     Меню-розклад складається єдиним для всіх дітей закладу, але з  різним виходом страв за  віковими  групами,  наведеними  в  нормах  харчування.   Щоденний  меню-розклад  ураховує  норми  харчування,  наявні продукти та продовольчу сировину.  

     24. Працівники,  пов'язані з організацією харчуванням  дітей,  повинні проходити обов'язкові медичні огляди відповідно до чинного  законодавства.  

     25. Відповідальними за виконання норм харчування є засновники  (власники), керівники навчального та оздоровчого закладу.  

     26. Контроль  та  державний санітарно-епідеміологічний нагляд  за  організацією  харчування  дітей  у  навчальних  та  оздоровчих  закладах покладається на органи охорони здоров'я.  

 Директор Департаменту державного
 санітарно-епідеміологічного
 нагляду МОЗ України    

                          А.М.Пономаренко

 Директор Департаменту загальної
 середньої та дошкільної освіти
 МОН України      

                                 П.Б.Полянський

 

Пов'язані публікації
Бухгалтерський облік і звітність.
09:44
09:44

Як відобразити вартість отриманих обідів та компенсацію на харчування у формі № 1ДФ?

Ситуація із практики Як правильно відобразити вартість отриманих обідів та компенсацію на харчування у формі № 1ДФ для кожної із зазначених нижче категорій учнів: – учні із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які забезпечуються безплатним триразовим харчуванням, ...

Наталія Литовченко

16.10.2019 1549 0 0

Застосування КЕКВ і бюджетне планування.
09:15
09:15

Закупівля послуг із харчування школярів та продуктів харчування: вивчаємо ризики

Із цієї статті ви дізнаєтеся: про особливості закупівлі послуг із харчування школярів та продуктів харчування, а також покроковий алгоритм таких торгів. Нормативна база Основними нормативними документами, якими слід керуватися в цій ситуації, є: Бюджетний кодекс; Закон від 25.12.15 р. № 922-V...

Ярослава Дуброва

21.05.2018 765 0 2

Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах

Головна:

  • Головна
  • Спецтема
  • Кадровик
  • Комерція
  • Агро
  • Медичні КНП
  • Спецрозбір
  • Реальна бухгалтерія
  • Агропорадники
  • Вебінари
  • Новини
  • Online бібліотека «Баланс»
  • Online видання «Баланс»
  • Online видання «Баланс-Агро»
  • Мітки

Підписатися на Uteka:

  • Спецтема - 8400 грн. / рік.
  • Кадровик - 7116 грн. / рік.
  • Комерція - 6864 грн. / рік.
  • Агро - 7248 грн. / рік.
  • Медичні КНП - 4416 грн. / рік.
  • Спецрозбір - 8400 грн. / рік.
  • Агропорадники - 3600 грн. / рік.
  • Вебінари - 6000 грн. / рік.
  • Online бібліотека «Баланс» - 8352 грн. / рік.
  • Online видання «Баланс» - 7704 грн. / рік.
  • Online видання «Баланс-Агро» - 7704 грн. / рік.
  • Популярні статті

Про нас:

  • Про нас
  • Зв'язатися з нами
  • Техпідтримка
  • Наші телефони
  • Користувацька угода

Партнери:

  • Depositphotos

Спільноти:

  • Facebook
  • Instagram
  • Telegram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube

© 2014-2025