• Професійні журнали
    • Uteka
    • Портал Баланс-Бюджет
    • Видання "Баланс-Клуб"
  • Новини
  • Вебінари
  • Спецрозбір
  • Правова база
  • Конкурс
  • Магазин
  • Академiя
    Beta
  • Сервіси
  • Свiт позитива
  • Про нас
  • UAB: Кредити для Агро
  • Розділи
  • Головна
  • Правова база
    • Всі категорії
    • Всі категорії Ютека
    • Агро
    • Комерція
    • Новини
    • Спецрозбір
    • Медичні КНП
    • Вебінари
    • Online бібліотека «Баланс»
    • Online видання «Баланс»
    • Online видання «Баланс-Агро»
    • Агропорадники
    • Реальна бухгалтерія
    • Спецтема
    • Кадровик
    • Консультаційна лінія
    • ----------------
    • Всі категорії порталу Бюджет
    • Баланс-Бюджет
    • Online Баланс-Бюджет
    • Спецвипуски. Освіта
    • Держоргани
    • Спецпроєкти Бюджет
    • Новини Бюджет
    • Сервіси. Баланс-Бюджет
    • Вебінари. Баланс-Бюджет
    • ----------------
    • Моя професія
    • Моє життя
    • Бухгалтерська кухня
    • Uteka
    • ----------------
    • Календар бухгалтера
    • Дані для розрахунків
    • Калькулятори
    • Форми і бланки
    • Зразки
    • Чеклісти
    • ----------------
    • Правова база
  • Вхід
  • Підписатися
  • Кадровик
    • Трудовий та цивільний договір
    • Трудові відносини
    • Відпустки та час відпочинку
    • Військовий облік та бронювання
    • Пільги та гарантії працівникам
    • Режим роботи та робочий час
    • Навчання та стажування
    • Кадрове діловодство
    • Професійна класифікація
    • Охорона праці
    • Соціальне страхування
    • Перевірки та відповідальність
    • Юридична консультація
    • Звітність
    • Зразки кадрових документів
    • Спецвипуски для кадровика
  • Комерція
    • Зовнішньоекономічна діяльність
    • Документообiг
    • Зарплата і кадри
    • Карантин
    • МСФЗ
    • Робота з приватними підприємцями
    • Розрахунки
    • Спецвипуски для комерційних підприємств
    • Схеми бухгалтерських проводок
    • Облік, податки та звiтнiсть
    • Господарські операції
    • Приватний підприємець
    • Фінансовий аудит
    • Школа бухгалтера: просто про облік
    • Юридичні консультації
    • Перевірки
    • Uteka
    • Блог редакції Uteka-Комерція
  • Агро
    • Державна підтримка та інвестиції
    • Земля та земельні правовідносини
    • Карантин
    • Оподаткування та бухоблік сільгосппідприємств
    • Оплата праці та кадри в С/Г
    • Галузевий бухгалтерський облік в С/Г
    • Перевірки с/г підприємств
    • Фермерське господарство
    • Господарські операції в агросекторі
    • Розрахунки в С/Г
    • Спецвипуски для агропідприємств
    • Школа бухгалтера с/г галузі
    • Юридичні консультації
    • Uteka
    • Блог редакції Uteka-Агро
  • Медичні КНП
    • Організаційні документи
    • Планування діяльності
    • Бухоблік та оподаткування
    • Оплата праці та кадровий облік
    • Юридична підтримка
    • Карантин
Чеклісти Баланс-Бюджет Спецрозбір Реальна бухгалтерія Агропорадники Краще
 
Проф. журнали Новини Правова база Конкурс Магазин Академiя
Beta
Сервіси Бюджет Свiт позитива
Підписатися на Uteka Техпідтримка Моя база
Мій кабінет
Проф. журнали
Головна Спецтема Кадровик Комерція Агро Медичні КНП Спецрозбір Реальна бухгалтерія Агропорадники Вебінари Новини Online бібліотека «Баланс» Online видання «Баланс» Online видання «Баланс-Агро» Краще
Конкурс
Про конкурс Особистий кабінет
Магазин
Всі розділи Книжки Проф. журнали Заходи Сувеніри Бухгал.система "Баланс" Комплекти Uteka Доставка і оплата Контакти
Сервіси
Чеклісти Календар бухгалтера Дані для розрахунків Калькулятори Форми і бланки Зразки
Бюджет
Баланс-Бюджет Спецвипуски. Освіта Новини Бюджет Вебінари. Баланс-Бюджет Медицина Держоргани Спецпроєкти Бюджет Online Баланс-Бюджет
Свiт позитива
Моє життя Бухгалтерська кухня Uteka Моя професія Листівки
Академiя
Всі курси Партнерство Техпідтримка
  • Усі документи
  • Про затвердження Пр...
Зміст документа
Зміст документа
Детальна інформація

Наразі діє

Набрання чинності 18.07.1996

Тип документа

Наказ

Номер документа

369

Дата затвердження

08.07.1996

Дата вступу в дію

18.07.1996

Суб'єкт нормотворчості

МІНІСТЕРСТВО ЗОВНІШНІХ ЕКОНОМІЧНИХ ЗВ'ЯЗКІВ І ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ

Галузі

Адміністративне право

Наказом затверджено Правила роботи дрібнороздрібної торговельної мережі, які визначають вимоги до організації дрібнороздрібної торговельної мережі, її приміщень та обладнання і поширюються на суб'єкти господарювання всіх форм власності, що здійснюють підприємницьку діяльність у сфері торгівлі та ресторанного господарства.

Про затвердження Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі

Наказ Міністерства зовнішніх економічних
зв'язків і торгівлі України
від 8 липня 1996 року N 369

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
23 липня 1996 р. за N 372/1397

Із змінами і доповненнями, внесеними
наказом Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України
 від 7 липня 1998 року N 402,
 наказами Міністерства економіки України
від 29 серпня 2005 року N 259,
 від 9 жовтня 2006 року N 309,
 від 25 січня 2008 року N 21,
 від 24 грудня 2008 року N 911,
наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України
 від 10 травня 2018 року N 632,
наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України
 від 16 червня 2020 року N 1130

Додатково див. рішення
Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва
 від 30 січня 2001 року N 17-103/01

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 15.06.2006 N 833 "Про затвердження Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування населення" НАКАЗУЮ:

(преамбула у редакції наказу Міністерства
 економіки України від 25.01.2008 р. N 21)

1. Затвердити Правила роботи дрібнороздрібної торговельної мережі, що додаються.

(пункт 1 у редакції наказу Міністерства
 економіки України від 25.01.2008 р. N 21)

2. Головному управлінню з питань внутрішньої торгівлі (Родіонов Ю. Ф.), Головному договірно-правовому управлінню (Нестер Л. Д.) зареєструвати Правила роботи дрібнороздрібної торговельної мережі в Міністерстві юстиції України. 

3. Управлінню інформації та інформатики (Загорняк О. В.) забезпечити публікацію Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі в газеті "Урядовий кур'єр".

4. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства торгівлі УРСР від 14.02.75 N 39 "Про розвиток дрібнороздрібної мережі, організацію весняно-літньої торгівлі в 1975 році".

 

Міністр

С. Г. Осика 

ПОГОДЖЕНО: 

 

Заступник Міністра економіки України 

О. С. Яременко 

Перший заступник Міністра охорони здоров'я України   

В. Ф. Марієвський  

Заступник Голови Державного комітету України у справах захисту прав споживачів 

 В. П. Пугач 

Перший заступник Голови правління Центральної спілки споживчих товариств України 

 В. Н. Ковтуненко 



ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України
від 8 липня 1996 р. N 369

 Зареєстровано
в Міністерстві юстиції України
23 липня 1996 р. за N 372/1397  

ПРАВИЛА
РОБОТИ ДРІБНОРОЗДРІБНОЇ ТОРГОВЕЛЬНОЇ МЕРЕЖІ

(У тексті Правил слова "господарюючий суб'єкт", "громадське харчування" та "покупець" в усіх відмінках та числах замінено відповідно словами "суб'єкт господарювання", "ресторанне господарство" та "споживач" у відповідних відмінках та числах згідно з наказом Міністерства економіки України від 25 січня 2008 року N 21)

(У тексті Правил слова "нормативних документів" замінено словами "нормативно-правових актів" згідно з наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 16 червня 2020 року N 1130)

Загальні положення

1. Ці Правила визначають вимоги до організації дрібнороздрібної торговельної мережі, її приміщень та обладнання і поширюються на суб'єкти господарювання всіх форм власності, що здійснюють підприємницьку діяльність у сфері торгівлі та ресторанного господарства.

2. Суб'єкт господарювання при організації роботи дрібнороздрібної мережі повинен керуватися та дотримуватися вимог Законів України "Про захист прав споживачів", "Про споживчу кооперацію", "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг", Порядком провадження торговельної діяльності та правилами торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 15.06.2006 N 833, цими Правилами та іншими нормативно-правовими актами, які регулюють торговельну діяльність.

(пункт 2 у редакції наказу Міністерства
 економіки України від 09.10.2006 р. N 309,
із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства розвитку економіки,
 торгівлі та сільського господарства України від 16.06.2020 р. N 1130)

3. Роздрібна торгівля через дрібнороздрібну торговельну мережу є однією із форм позамагазинного продажу товарів, при якій приміщення не мають торговельного залу для споживачів.

Продаж товарів здійснюється через:

пункти некапітальної забудови - кіоски, ларі, ларьки, палатки, павільйони для сезонного продажу товарів, торговельні автомати;

засоби пересувної мережі - автомагазини, автокафе, авторозвозки, автоцистерни, лавки-автопричепи, візки, спеціальне технологічне обладнання (низькотемпературні лотки-прилавки), розноски, лотки, столики тощо.

4. Через дрібнороздрібну торговельну мережу дозволяється реалізація продовольчих і непродовольчих товарів тільки нескладного асортименту, яка проводиться згідно з правилами їх продажу.

5. Пункт 5 виключено

(згідно з наказом Міністерства
 економіки України від 09.10.2006 р. N 309)

6. Торгівля продовольчими та непродовольчими товарами в одному дрібнороздрібному торговельному пункті дозволяється лише за умови, що продовольчі товари фасовані, мають герметичну (непошкоджену) упаковку і при цьому додержується принцип товарного сусідства.

7. Суб'єкт господарювання, у підпорядкуванні якого є магазини та пункти дрібнороздрібної торговельної мережі, зобов'язаний не допускати продажу в цих пунктах тих товарів, які відсутні у продажу в магазинах відповідної товарної спеціалізації.

8. У дрібнороздрібній торговельній мережі забороняється продаж:

продовольчих товарів, якщо при їх продажу відсутні умови для дотримання санітарних норм і правил, а також для додержання температурних режимів, умов зберігання та продажу цих товарів;

нефасованих і неупакованих продовольчих товарів з розносок, лотків, столиків, корзин та неспеціалізованого транспорту, крім картоплі, овочів, фруктів, плодів, ягід, баштанних культур в період сезонного продажу, а також морозива, квітів;

абзац четвертий пункту 8 виключено

(згідно з наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі
 та сільського господарства України від 16.06.2020 р. N 1130)

абзац п'ятий пункту 8 виключено

(абзац четвертий пункту 8 замінено абзацами четвертим і п'ятим згідно з
 наказом Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України
 від 07.07.98 р. N 402,
абзац п'ятий пункту 8 виключено згідно з наказом Міністерства розвитку
 економіки, торгівлі та сільського господарства України від 16.06.2020 р. N 1130)

абзац шостий пункту 8 виключено

(абзац шостий пункту 8 у редакції наказу Міністерства
 зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України від 07.07.98 р. N 402,
виключено згідно з наказом Міністерства розвитку економіки,
 торгівлі та сільського господарства України від 16.06.2020 р. N 1130)

абзац сьомий пункту 8 виключено

(абзац сьомий пункту 8 у редакції наказу Міністерства
 зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України від 07.07.98 р. N 402,
виключено згідно з наказом Міністерства розвитку економіки,
 торгівлі та сільського господарства України від 16.06.2020 р. N 1130)

абзац восьмий пункту 8 виключено

(абзац восьмий пункту 8 із змінами, внесеними згідно з наказом
 Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України
 від 07.07.98 р. N 402,
виключено згідно з наказом Міністерства розвитку економіки,
 торгівлі та сільського господарства України від 16.06.2020 р. N 1130,
у зв'язку з цим абзаци дев'ятий - тринадцятий
 вважати відповідно абзацами четвертим - восьмим)

технічно складних та великогабаритних товарів;

тканин, взуття (крім домашнього та робочого), швейних виробів (крім робочого одягу і головних уборів для літнього сезону) та виробів верхнього трикотажу, що потребують примірювання;

дорогоцінних металів, коштовного каміння та виробів з них;

вогненебезпечних товарів побутової хімії, піротехнічних іграшок, паливно-мастильних матеріалів (крім тих, що реалізуються через авторозвозки системи споживчої кооперації);

об'єктів санітарних заходів, вимоги до обігу яких заборонено законодавчими актами; товарів, вільна реалізація яких заборонена, а також тих, що не мають відповідного маркування, належного товарного вигляду, на яких строк придатності не зазначено або зазначено з порушенням вимог нормативно-правових актів, строк придатності яких минув, а також тих, що надійшли без документів, передбачених законодавством, зокрема, які засвідчують їх якість та безпеку.

(абзац восьмий пункту 8 у редакції наказу
 Міністерства економіки України від 09.10.2006 р. N 309)

Продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів у дрібнороздрібній торговельній мережі здійснюється відповідно до вимог законодавства.

(пункт 8 доповнено абзацом дев'ятим згідно з
 наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та
 сільського господарства України від 16.06.2020 р. N 1130)

9. Всі працівники дрібнороздрібної торговельної мережі при оформленні на роботу обов'язково проходять інструктаж з питань охорони праці, протипожежної безпеки, санітарного мінімуму, додержання вимог нормативно-правових актів щодо продажу товарів і торговельного обслуговування споживачів.

(абзац перший пункту 9 із змінами, внесеними згідно з
 наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та
 сільського господарства України від 16.06.2020 р. N 1130)

Суб'єкт господарювання несе відповідальність за дотримання працівниками дрібдороздрібної торговельної мережі нормативно-правових актів щодо продажу товарів та торговельного обслуговування споживачів.

(абзац другий пункту 9 із змінами, внесеними згідно з
 наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та
 сільського господарства України від 16.06.2020 р. N 1130)

10. Працівники пунктів дрібнороздрібної торговельної мережі, які безпосередньо здійснюють продаж продовольчих товарів, підлягають в установленому порядку обов'язковому систематичному медичному обстеженню, результати якого заносяться в їх особисті медичні книжки, що зберігаються на робочих місцях працівників.

Особи, які не пройшли своєчасно чергове медичне обстеження, до роботи не допускаються.

11. Працівники дрібнороздрібної торговельної мережі під час виконання своїх обов'язків повинні:

бути охайно одягнені в формений чи санітарний одяг і головні убори;

додержуватися правил особистої гігієни, тримати робоче місце, приміщення та навколишню територію в належному санітарному стані, не палити на робочому місці, бути з споживачами ввічливими;

мати при собі паспорт, який пред'являється на вимогу службових осіб органів державного нагляду (контролю) та правоохоронних органів.

(абзац четвертий пункту 11 із змінами, внесеними
 згідно з наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та
 сільського господарства України від 16.06.2020 р. N 1130)

12. Забороняється допускати в пункти дрібнороздрібної торговельної мережі сторонніх осіб за винятком представників органів державного нагляду (контролю) та правоохоронних органів, які пред'явили службове посвідчення для проведення перевірки в межах компетенції, наданої їм законодавством.

(пункт 12 із змінами, внесеними згідно з
 наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та
 сільського господарства України від 16.06.2020 р. N 1130)

13. У кожному стаціонарному пункті дрібнороздрібної торговельної мережі повинні бути санітарні правила та санітарний журнал.

(пункт 13 із змінами, внесеними згідно з
 наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та
 сільського господарства України від 16.06.2020 р. N 1130)

Розміщення та режим роботи

14. Відведення місць для розміщення пунктів дрібнороздрібної торговельної мережі здійснюється відповідно до вимог Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правил користування ними та охорони (розділ V), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30.03.94 N 198.

15. Забороняється торгівля алкогольними напоями і тютюновими виробами у приміщеннях та на території дошкільних, навчальних закладів і закладів охорони здоров'я; у приміщеннях спеціалізованих торговельних організацій, які здійснюють торгівлю товарами дитячого асортименту або спортивними товарами, а також у відповідних відділах (секціях) універсальних торговельних організацій; у місцях проведення спортивних змагань; поштучно (для тютюнових виробів, крім сигар); з торгових автоматів та в інших місцях, визначених органами місцевого самоврядування.

(пункт 15 у редакції наказу Міністерства
 економіки України від 25.01.2008 р. N 21)

16. Розміщення пунктів дрібнороздрібної торговельної мережі здійснюється суб'єктом господарювання відповідно до вимог Земельного кодексу України та законодавства про благоустрій населених пунктів, планування та забудову територій, санітарного та епідемічного благополуччя населення, пожежну охорону, державну автоінспекцію та архітектуру.

(пункт 16 у редакції наказу Міністерства
 економіки України від 24.12.2008 р. N 911)

17. Пункт 17 виключено

(згідно з наказом Міністерства
 економіки України від 24.12.2008 р. N 911,
у зв'язку з цим пункти 18 - 42
 вважати відповідно пунктами 17 - 41)

17. Пункти дрібнороздрібної торговельної мережі повинні мати копії ліцензій на роздрібну торгівлю тютюновими виробами та роздрібну торгівлю алкогольними напоями, завірені підписом відповідальної особи та печаткою органу, що їх видав.

(пункт 17 у редакції наказу Міністерства зовнішніх
 економічних зв'язків і торгівлі України від 07.07.98 р. N 402)

18. Копії ліцензій зберігаються у працівника пункту дрібнороздрібної торговельної мережі, пред'являються ним за вимогою службових осіб органів державного контролю і нагляду та органів внутрішніх справ.

(пункт 18 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства
 зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України від 07.07.98 р. N 402,
 наказом Міністерства економіки України
 від 24.12.2008 р. N 911)

19. Режим роботи об'єктів дрібнороздрібної торговельної мережі встановлюється суб'єктом господарювання самостійно, а у випадках, передбачених законодавством, за погодженням з органами місцевого самоврядування.

(абзац перший пункту 19 у редакції наказу
 Міністерства економіки України від 09.10.2006 р. N 309)

Режим роботи повинен додержуватися суб'єктами господарювання всіх форм власності.

Вимоги щодо приміщень та обладнання

20. Стаціонарні пункти дрібнороздрібної торговельної мережі, як правило, повинні бути типовими, відповідати вимогам нормативно-правових актів щодо санітарії, охорони праці, техніки безпеки, відповідати естетичним вимогам, архітектурно вписуватись у навколишнє середовище.

Рекламно-інформаційне оформлення пункту дрібнороздрібної торговельної мережі повинно бути типовим для даного суб'єкта господарювання. На видному місці розміщується свідоцтво про державну реєстрацію, інформація про адресу і номер телефону суб'єкта господарювання, якому належить цей пункт, прізвище, ім'я та по батькові продавця, а також режим роботи.

21. На кузовах автомагазинів, автокафе, авторозвозок, автопричепів, автоцистерн повинен бути нанесений фарбою чіткий напис, що вказує найменування, адресу суб'єкта господарювання, номер точки пересувної торговельної мережі та номер телефону суб'єкта господарювання.

На автотранспорт, що перевозить продовольчу сировину та продовольчі товари для дрібнороздрібної торговельної мережі, повинен бути оформлений санітарний паспорт.

У разі здійснення виїзної (виносної) торгівлі, а також продажу товарів з використанням інших нестаціонарних засобів на робочому місці продавця встановлюється табличка із зазначенням його прізвища, імені та по батькові, а також відомостей про суб'єкт господарювання, що організував торгівлю: для юридичної особи - найменування, місцезнаходження і номери телефону, для фізичної особи - підприємця - прізвище, ім'я та по батькові, номер свідоцтва про державну реєстрацію і найменування органу, що здійснив таку реєстрацію. Усі відомості оформляються відповідно до законодавства про мови.

(абзац третій пункту 21 у редакції наказу
 Міністерства економіки України від 25.01.2008 р. N 21)

Абзац четвертий пункту 22 виключено 

(згідно з наказом Міністерства
 економіки України від 25.01.2008 р. N 21)

22. Розрахунки зі споживачами за придбані ними товари здійснюються відповідно до законодавства.

(пункт 22 у редакції наказу Міністерства
 економіки України від 25.01.2008 р. N 21)

23. Пункт дрібнороздрібної торговельної мережі повинен бути забезпечений відповідним інвентарем та обладнанням, а у разі здійснення продажу продовольчих товарів, що швидко псуються,-холодильним устаткуванням.

24. Засоби вимірювальної техніки, що використовуються в торговельній діяльності, повинні бути у справному стані, мати повірочне тавро та проходити періодичну повірку в установленому законодавством порядку.

(пункт 24 у редакції наказу Міністерства розвитку економіки,
 торгівлі та сільського господарства України від 16.06.2020 р. N 1130)

25. Стаціонарні пункти дрібнороздрібної торговельної мережі обладнуються електроосвітленням.

26. При розміщенні стаціонарних об'єктів дрібнороздрібної торговельної мережі на ділянках без твердого покриття вздовж їх фасадів проводиться необхідний благоустрій.

27. Пункти дрібнороздрібної торговельної мережі, які торгують напоями на розлив, продовольчими товарами та продукцією ресторанного господарства без упаковки, повинні бути підключені до водопровідної та каналізаційної мережі, мати місця для миття рук, обладнання, інвентаря (або посуд одноразового використання), комплект миючих і дезинфікуючих засобів, дозволених Міністерством охорони здоров'я України, бачки з кришками для збирання відходів. Прилавки мають бути закриті водонепроникними матеріалами. 

Забороняється продаж харчових продуктів і напоїв із застосуванням посуду одноразового використання при відсутності ємкостей для його збору і подальшої утилізації, а також повторне використання цього посуду.

Організація продажу товарів

28. Працівники пунктів дрібнороздрібної торговельної мережі повинні мати документи на товари, одержані для продажу, якщо це передбачено законодавством.

Суб'єкт господарювання, у підпорядкуванні якого є пункти дрібнороздрібної торговельної мережі, зобов'язаний мати на всі товари, що реалізуються в цих пунктах, документи, передбачені законодавством.

(пункт 28 із змінами, внесеними згідно з наказами
 Міністерства економіки України від 29.08.2005 р. N 259,
від 09.10.2006 р. N 309,
наказом Міністерства економічного
 розвитку і торгівлі України від 10.05.2018 р. N 632,
у редакції наказу Міністерства розвитку економіки,
 торгівлі та сільського господарства України від 16.06.2020 р. N 1130)

29. Кожна партія продукції ресторанного господарства, яка реалізується в дрібнороздрібній мережі, повинна мати посвідчення про якість із зазначенням найменування підприємства-виготівника, його адреси, документації, відповідно до якої вона виготовлена, дати виготовлення, кінцевого строку реалізації, маси одиниці розфасовки (упаковки), а також документ про якість одержаної продукції і ціни за одиницю розфасовки або ваги продукції.

30. Забороняється продаж товарів, що не мають відповідного маркування, належного товарного вигляду, на яких строк придатності не зазначено або зазначено з порушенням вимог нормативно-правових актів, строк придатності яких минув, а також тих, що надійшли без документів, передбачених законодавством, зокрема, які засвідчують їх якість та безпеку.

(пункт 30 у редакції наказу Міністерства
 економіки України від 25.01.2008 р. N 21)

31. Перед початком торгівлі товари, що надійшли до продажу, розпаковують і розкладають на прилавках і полицях стаціонарних пунктів дрібнороздрібної торговельної мережі, а також в розвозках і розносках.

Перевіряється справність ваговимірювальних приладів, реєстраторів розрахункових операцій та інвентаря.

(абзац другий пункту 31 із змінами, внесеними згідно з
 наказом Міністерства економіки України від 25.01.2008 р. N 21)

32. Зразки товарів, продукції ресторанного господарства, що є у продажу, викладають (виставляють) в стаціонарних пунктах дрібнороздрібної торговельної мережі з урахуванням санітарних правил, умов товарного сусідства.

Продукція ресторанного господарства та продовольчі товари, що не мають упаковки, повинні бути вкриті від пилу прозорою плівкою, корзини закриті чистою тканиною.

33. У пунктах дрібнороздрібної торговельної мережі забороняється зберігати продовольчі товари на підлозі у відкритій тарі, тримати сторонні речі.

34. Зразки товарів, що є у продажу, повинні бути виставлені у видному для споживачів місці та мати ярлики цін (цінники).

Працівники дрібнороздрібної торговельної мережі несуть відповідальність за наявність відповідно оформлених ярликів цін.

35. Працівники дрібнороздрібної торговельної мережі відповідно до Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15.06.2006 N 833, зобов'язані надавати споживачам у доступній формі необхідну, достовірну та своєчасну інформацію про товари, усіляко сприяти споживачеві у вільному виборі товарів і додаткових послуг, на його вимогу провести перевірку якості, безпеки, комплектності, міри, ваги та ціни товарів з наданням йому контрольно-вимірювальних приладів, документів, які підтверджують якість, безпеку, ціну товарів, перевірити справність виробу, продемонструвати за можливості його роботу та ознайомити споживача з правилами користування.

(абзац перший пункту 35 із змінами, внесеними
 згідно з наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі
 та сільського господарства України від 16.06.2020 р. N 1130)

Інформація повинна надаватися згідно із законодавством про мови.

(пункт 35 із змінами, внесеними згідно з наказом
 Міністерства економіки України від 09.10.2006 р. N 309,
 у редакції наказу Міністерства
 економіки України від 25.01.2008 р. N 21)

За рішенням суб'єкта господарювання інформація про товари може містити поряд із текстом, викладеним державною мовою, його переклад мовою національних меншини, іншими мовами.

(пункт 35 доповнено абзацом третім згідно з
 наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та
 сільського господарства України від 16.06.2020 р. N 1130)

36. Працівники, які здійснюють продаж товарів, зобов'язані відпускати їх споживачам повною мірою і вагою.

(пункт 36 із змінами, внесеними згідно з наказом
 Міністерства економіки України від 25.01.2008 р. N 21)

37. Забороняється змушувати покупців до придбання будь-яких додаткових товарів до основної покупки або одержання замість здачі будь-яких товарів.

(пункт 37 у редакції наказу Міністерства
 економіки України від 25.01.2008 р. N 21)

38. При продажу продукції ресторанного господарства повинен застосовуватись відповідний інвентар (щипці, виделки, совки, лопатки тощо). Забороняється продаж з кухонного інвентаря (каструль, сотейників тощо), що безпосередньо застосовується для приготування їжі.

39. Нефасовані продовольчі товари та продукція ресторанного господарства передаються споживачу упакованими в папір, паперові серветки, поліетиленові кульки харчового призначення або в тару споживача, непродовольчі товари - в папір, коробки, поліетиленові кульки, інший пакувальний матеріал.

40. У разі продажу товару або продукції ресторанного господарства неналежної якості продавець зобов'язаний задовольнити вимоги споживача відповідно до Закону України "Про захист прав споживачів".

(пункт 40 із змінами, внесеними згідно з наказом
 Міністерства економіки України від 25.01.2008 р. N 21)

41. За порушення цих Правил суб'єкти господарювання та їх уповноважені особи несуть відповідальність згідно із чинним законодавством.

Пов'язані публікації
Публікації online видання Бібліотека «Баланс»
08:24
08:24

Торгівля на ярмарках і ринках: які дозвільні документи має отримати сільгосппідприємство

Бібліотека Баланс № 14 «Торгівля: організація та облік» У чому суть цієї статті? Якщо агропідприємство вирішило продавати свою сільгосппродукцію на ринках і ярмарках, то спочатку йому потрібно виконати низку законодавчих вимог, а саме: додати новий вид діяльності до Єдиного державног...

Маргарита Майоренко

18.07.2024 41 0 0

Практика обліку
21:05
21:05

Виїзна торгівля сільгосппродукцією: які первинні документи потрібні для бухобліку

Баланс-Агро № 22 від 28 травня 2024 року «Торгівля на ярмарках та ринках Які дозвільні документи потрібно мати сільгосппідприємству на товар у разі торгівлі на ринках та ярмарках, ми розповідали у статті «Торгівля на ярмарках і ринках: які дозвільні документи має отримати сільгосппідпри...

Вікторія Станкевич

27.05.2024 53 0 0

Господарські операції в агросекторі
11:30
11:30

Виїзна торгівля сільгосппродукцією: які первинні документи потрібні для бухобліку

Які дозвільні документи потрібно мати сільгосппідприємству на товар у разі торгівлі на ринках та ярмарках, ми розповідали у статті «Торгівля на ярмарках і ринках: які дозвільні документи має отримати сільгосппідприємство». А зараз розглянемо порядок оформлення первинних та зведених бухга...

Вікторія Станкевич

27.05.2024 130 0 1

РРО, касові операції, розрахунки
09:34
09:34

Як проводити розрахунки з покупцями при виїзній торгівлі

Баланс-Агро № 22 від 28 травня 2024 року «Торгівля на ярмарках та ринках Чому виникає запитання? Розрахунки з покупцями в разі здійснення виїзної торгівлі мають певні особливості, відмінні від стаціонарної торгівлі, і це викликає багато запитань на практиці. Тому в статті розглянемо: яка...

Зінаїда Омельницька

27.05.2024 63 0 0

Правова допомога
09:56
09:56

Торгівля на ярмарках і ринках: які дозвільні документи має отримати сільгосппідприємство

Баланс-Агро № 22 від 28 травня 2024 року «Торгівля на ярмарках та ринках У чому суть цієї статті? Якщо агропідприємство вирішило продавати свою сільгосппродукцію на ринках і ярмарках, то спочатку йому потрібно виконати низку законодавчих вимог, а саме: додати новий вид діяльності до Єдиног...

Маргарита Майоренко

27.05.2024 78 0 0

Господарські операції в агросекторі
12:30
12:30

Торгівля на ярмарках і ринках: які дозвільні документи має отримати сільгосппідприємство

У чому суть цієї статті? Якщо агропідприємство вирішило продавати свою сільгосппродукцію на ринках і ярмарках, то спочатку йому потрібно виконати низку законодавчих вимог, а саме: додати новий вид діяльності до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громад...

Маргарита Майоренко

18.07.2024 299 0 0

Розрахунки в С/Г
10:00
10:00

Як проводити розрахунки з покупцями при виїзній торгівлі

Чому виникає запитання? Розрахунки з покупцями в разі здійснення виїзної торгівлі мають певні особливості, відмінні від стаціонарної торгівлі, і це викликає багато запитань на практиці. Тому в статті розглянемо: яка торгівля вважається виїзною; чи можна проводити готівкові розрахунки без РРО/П...

Зінаїда Омельницька

24.05.2024 138 0 0

РРО, касові операції, розрахунки
12:02
12:02

Як проводити готівкові розрахунки під час торгівлі сільгосппродукцією

Баланс-Агро № 31 від 9 серпня 2021 року На практиці нерідко сільгосппідприємства продають свою продукцію фізособам за готівку. Причому часто продаж і розрахунки за продукцію відбуваються не на підприємстві, де є каса й можна виписати прибуткові касові ордери, а на виїзді (на ринку, у кіоску, що нал...

Владислав Гудман

06.08.2021 133 0 0

Господарські операції в агросекторі
09:00
09:00

Як проводити готівкові розрахунки під час торгівлі сільгосппродукцією

На практиці нерідко сільгосппідприємства продають свою продукцію фізособам за готівку. Причому часто продаж і розрахунки за продукцію відбуваються не на підприємстві, де є каса й можна виписати прибуткові касові ордери, а на виїзді (на ринку, у кіоску, що належить сільгосппідприємству, або прямо на ...

Владислав Гудман

04.08.2021 803 0 0

Публікації online видання Бібліотека «Баланс»
09:00
09:00

Перевірки платників єдиного податку

Бібліотека Баланс № 11 «Податковий і бухгалтерський аудит: як захистити себе від штрафних санкцій до перевірки» Незважаючи на карантинні пільги відносно окремих видів перевірок і категорій платників податків, єдинникам слід вести свою господарську діяльність так, щоб не мати проблем у м...

Ольга Целуйко

02.06.2021 162 0 0

Публікації online видання Бібліотека «Баланс»
09:04
09:04

Організація дрібнороздрібної торгівлі: юридичний аспект

Бібліотека Баланс № 18 «Торгівля: актуальні питання обліку» Суб’єктові господарювання (далі – СГ), який вирішив зайнятися дрібнороздрібною торгівлею, зокрема виїзною (виносною), необхідно знати, які дозвільні документи потрібні для ведення цього бізнесу, щоб у подальшому не ...

Анастасія Шевченко

22.09.2020 117 0 0

Підприємці
08:00
08:00

Облік товарних запасів у підприємця: що і для кого змінилося з 1 серпня

Баланс № 34-35 від 31 серпня 2020 року «Довідник зі складання первинки (частина друга)» У чому полягає проблема? Підприємці не ведуть бухоблік і тому вважають, що їм не обов'язково вести облік товарів і зберігати товарну первинку. Проте така «думка» чревата фінансовими втрат...

Алла Демидова

30.08.2020 136 0 0

Господарські операції
09:00
09:00

Облік товарних запасів у підприємця: що і для кого змінилося з 1 серпня

У чому полягає проблема? Підприємці не ведуть бухоблік і тому вважають, що їм не обов'язково вести облік товарів і зберігати товарну первинку. Проте така «думка» чревата фінансовими втратами у вигляді штрафних санкцій і навіть припиненням діяльності. Чим допоможе стаття? Ви дізнаєтеся, ...

Алла Демидова

26.08.2020 736 0 3

Господарські операції
08:35
08:35

Як оформити торгову точку

Довідник підприємця: приклади, схеми, зразки Як відкрити торгівлю: документи, процедура, бухоблік і розрахунки Торговельна діяльність для підприємств: документи, процедура, бухоблік і розрахунки Виїзна торгівля: оформлення дозвільних документів Сучасні реалії диктують свої умови ведення бізнесу. ...

Анастасія Шевченко

29.10.2019 3913 0 3

Господарські операції в агросекторі
08:00
08:00

Виїзна торгівля сільгосппродукцією

Як відкрити торгівлю: документи, процедура, бухоблік і розрахунки Торговельна діяльність для підприємств: документи, процедура, бухоблік і розрахунки У статті ми розглянемо порядок оформлення готівкових розрахунків під час виїзної торгівлі сільськогосподарською продукцією, документальне оформлення ...

Світлана Мальшакова

02.09.2019 726 0 0

Господарські операції в агросекторі
10:24
10:24

Облік в овочівництві: торгівля продукцією на виїзді

Облік витрат в овочівництві Оприбуткування продукції овочівництва: якими документами оформлюється? Облік у овочівництві: способи оцінки продукції Для кого ця стаття: для тих сільгосппідприємств, які вирощують та реалізують картоплю та овочі. Із цієї статті ви дізнаєтесь: як задокументувати та від...

Вікторія Мервенецька

08.08.2018 1203 0 1

Новини законодавства
10:37
10:37

Цінники в закладах торгівлі і громадського харчування не затверджують печаткою

Мінекономрозвитку з метою приведення власних актів у відповідність до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами - підприємцями» від 23.03.2017 р. № 1982-VІІІ своїм наказом від 10.05.2018 р. № 6...

Редакція

17.07.2018 382 0 0

Спецрозбір
11:21
11:21

Торгівля на ярмарках і ринках: які дозвільні документи має отримати сільгосппідприємство

Спецпроєкт «Торгівля: організація та облік» У чому суть цієї статті? Якщо агропідприємство вирішило продавати свою сільгосппродукцію на ринках і ярмарках, то спочатку йому потрібно виконати низку законодавчих вимог, а саме: додати новий вид діяльності до Єдиного державного реєстру юр...

Маргарита Майоренко

30.10.2024 12 0 0

Про затвердження Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі

Головна:

  • Головна
  • Спецтема
  • Кадровик
  • Комерція
  • Агро
  • Медичні КНП
  • Спецрозбір
  • Реальна бухгалтерія
  • Агропорадники
  • Вебінари
  • Новини
  • Online бібліотека «Баланс»
  • Online видання «Баланс»
  • Online видання «Баланс-Агро»
  • Мітки

Підписатися на Uteka:

  • Спецтема - 8400 грн. / рік.
  • Кадровик - 7116 грн. / рік.
  • Комерція - 6864 грн. / рік.
  • Агро - 7248 грн. / рік.
  • Медичні КНП - 4416 грн. / рік.
  • Спецрозбір - 8400 грн. / рік.
  • Агропорадники - 3600 грн. / рік.
  • Вебінари - 6000 грн. / рік.
  • Online бібліотека «Баланс» - 8352 грн. / рік.
  • Online видання «Баланс» - 7704 грн. / рік.
  • Online видання «Баланс-Агро» - 7704 грн. / рік.
  • Популярні статті

Про нас:

  • Про нас
  • Зв'язатися з нами
  • Техпідтримка
  • Наші телефони
  • Користувацька угода

Партнери:

  • Depositphotos

Спільноти:

  • Facebook
  • Instagram
  • Telegram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube

© 2014-2025