• Професійні журнали
    • Uteka
    • Портал Баланс-Бюджет
    • Видання "Баланс-Клуб"
  • Новини
  • Вебінари
  • Спецрозбір
  • Правова база
  • Конкурс
  • Магазин
  • Академiя
    Beta
  • Сервіси
  • Свiт позитива
  • Про нас
  • UAB: Кредити для Агро
  • Розділи
  • Головна
  • Правова база
    • Всі категорії
    • Всі категорії Ютека
    • Агро
    • Комерція
    • Новини
    • Спецрозбір
    • Медичні КНП
    • Вебінари
    • Online бібліотека «Баланс»
    • Online видання «Баланс»
    • Online видання «Баланс-Агро»
    • Агропорадники
    • Реальна бухгалтерія
    • Спецтема
    • Кадровик
    • Консультаційна лінія
    • ----------------
    • Всі категорії порталу Бюджет
    • Баланс-Бюджет
    • Online Баланс-Бюджет
    • Спецвипуски. Освіта
    • Держоргани
    • Спецпроєкти Бюджет
    • Новини Бюджет
    • Сервіси. Баланс-Бюджет
    • Вебінари. Баланс-Бюджет
    • ----------------
    • Моя професія
    • Моє життя
    • Бухгалтерська кухня
    • Uteka
    • ----------------
    • Календар бухгалтера
    • Дані для розрахунків
    • Калькулятори
    • Форми і бланки
    • Зразки
    • Чеклісти
    • ----------------
    • Правова база
  • Вхід
  • Підписатися
  • Кадровик
    • Трудовий та цивільний договір
    • Трудові відносини
    • Відпустки та час відпочинку
    • Військовий облік та бронювання
    • Пільги та гарантії працівникам
    • Режим роботи та робочий час
    • Навчання та стажування
    • Кадрове діловодство
    • Професійна класифікація
    • Охорона праці
    • Соціальне страхування
    • Перевірки та відповідальність
    • Юридична консультація
    • Звітність
    • Зразки кадрових документів
    • Спецвипуски для кадровика
  • Комерція
    • Зовнішньоекономічна діяльність
    • Документообiг
    • Зарплата і кадри
    • Карантин
    • МСФЗ
    • Робота з приватними підприємцями
    • Розрахунки
    • Спецвипуски для комерційних підприємств
    • Схеми бухгалтерських проводок
    • Облік, податки та звiтнiсть
    • Господарські операції
    • Приватний підприємець
    • Фінансовий аудит
    • Школа бухгалтера: просто про облік
    • Юридичні консультації
    • Перевірки
    • Uteka
    • Блог редакції Uteka-Комерція
  • Агро
    • Державна підтримка та інвестиції
    • Земля та земельні правовідносини
    • Карантин
    • Оподаткування та бухоблік сільгосппідприємств
    • Оплата праці та кадри в С/Г
    • Галузевий бухгалтерський облік в С/Г
    • Перевірки с/г підприємств
    • Фермерське господарство
    • Господарські операції в агросекторі
    • Розрахунки в С/Г
    • Спецвипуски для агропідприємств
    • Школа бухгалтера с/г галузі
    • Юридичні консультації
    • Uteka
    • Блог редакції Uteka-Агро
  • Медичні КНП
    • Організаційні документи
    • Планування діяльності
    • Бухоблік та оподаткування
    • Оплата праці та кадровий облік
    • Юридична підтримка
    • Карантин
Чеклісти Баланс-Бюджет Спецрозбір Реальна бухгалтерія Агропорадники Краще
 
Проф. журнали Новини Правова база Конкурс Магазин Академiя
Beta
Сервіси Бюджет Свiт позитива
Підписатися на Uteka Техпідтримка Моя база
Мій кабінет
Проф. журнали
Головна Спецтема Кадровик Комерція Агро Медичні КНП Спецрозбір Реальна бухгалтерія Агропорадники Вебінари Новини Online бібліотека «Баланс» Online видання «Баланс» Online видання «Баланс-Агро» Краще
Конкурс
Про конкурс Особистий кабінет
Магазин
Всі розділи Книжки Проф. журнали Заходи Сувеніри Бухгал.система "Баланс" Комплекти Uteka Доставка і оплата Контакти
Сервіси
Чеклісти Календар бухгалтера Дані для розрахунків Калькулятори Форми і бланки Зразки
Бюджет
Баланс-Бюджет Спецвипуски. Освіта Новини Бюджет Вебінари. Баланс-Бюджет Медицина Держоргани Спецпроєкти Бюджет Online Баланс-Бюджет
Свiт позитива
Моє життя Бухгалтерська кухня Uteka Моя професія Листівки
Академiя
Всі курси Партнерство Техпідтримка
  • Усі документи
  • Про затвердження но...
Зміст документа
Зміст документа
Детальна інформація

Втратив силу

Набрання чинності 01.01.2005

Тип документа

Постанова

Номер документа

1591

Дата затвердження

22.11.2004

Дата вступу в дію

01.01.2005

Суб'єкт нормотворчості

Кабінет Міністрів України

Галузі

Адміністративне право

Постановою затверджено норми харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

від 22 листопада 2004 р. N 1591

Київ

Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

(назва із змінами, внесеними згідно з постановою
 Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 р. N 132)

Із змінами і доповненнями, внесеними
 постановами Кабінету Міністрів України
 від 26 червня 2007 року N 873,
від 8 серпня 2012 року N 734,
 від 28 листопада 2012 року N 1086,
 від 6 серпня 2014 року N 353,
від 23 березня 2016 року N 211,
від 6 лютого 2019 року N 73,
від 19 лютого 2020 року N 132,
від 23 грудня 2020 року N 1313

(Установлено, що забезпечення студентів індустріально-педагогічних вищих навчальних закладів I - II рівня акредитації, які навчаються за програмами підготовки майстрів виробничого навчання, безкоштовним харчуванням здійснюється відповідно до порядку та норм харчування, визначених для здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти цією постановою, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2019 року N 627)

(У назві та тексті постанови слова "оздоровчих закладах" замінено словами "дитячих закладах оздоровлення та відпочинку" згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 року N 353)

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити:

1) норми харчування у:

закладах дошкільної освіти для дітей віком до одного року згідно з додатком 1;

(абзац другий підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними
 згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 р. N 132)

закладах дошкільної освіти (крім санаторних) для дітей старше одного року згідно з додатком 2;

(абзац третій підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними
 згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 р. N 132)

санаторних закладах дошкільної освіти (групах) згідно з додатком 3;

(абзац четвертий підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними
 згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 р. N 132)

дитячих будинках, загальноосвітніх школах-інтернатах, інтернатах у складі закладів загальної середньої освіти, школах соціальної реабілітації та професійних училищах соціальної реабілітації, закладів професійної (професійно-технічної) освіти згідно з додатком 4;

(абзац п'ятий підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними
 згідно з постановами Кабінету Міністрів України від 08.08.2012 р. N 734,
від 19.02.2020 р. N 132)

закладах спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання згідно з додатком 5;

(абзац шостий підпункту 1 пункту 1 у редакції постанов
 Кабінету Міністрів України від 23.03.2016 р. N 211,
від 06.02.2019 р. N 73)

дитячих закладах оздоровлення та відпочинку згідно з додатком 6;

(абзац сьомий підпункту 1 пункту 1 у редакції постанови
 Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 р. N 353)

закладах загальної середньої освіти для одноразового харчування учнів згідно з додатком 7;

(абзац восьмий підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними
 згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 р. N 132)

2) норми заміни продуктів за енергоцінністю згідно з додатком 8.

2. Установити, що використання у харчуванні дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку спеціальних харчових продуктів без погодження з Міністерством охорони здоров'я забороняється.

(пункт 2 із змінами, внесеними згідно з постановою
 Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 р. N 132)

2 1. Установити, що студенти Кам'янець-Подільського планово-економічного технікуму-інтернату і Харківського обліково-економічного технікуму-інтернату імені Ф. Г. Ананченка, які є дітьми з інвалідністю та особами з інвалідністю I - III групи, забезпечуються харчуванням згідно з натуральними добовими нормами харчування в інтернатних установах для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, закладах вищої освіти I - II рівня акредитації сфери управління Мінсоцполітики, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2002 р. N 324 "Про затвердження натуральних добових норм харчування в інтернатних установах, навчальних та санаторних закладах сфери управління Міністерства соціальної політики" (Офіційний вісник України, 2002 р., N 12, ст. 592; 2012 р., N 7, ст. 249).

(постанову доповнено пунктом 2 1 згідно з постановою
 Кабінету Міністрів України від 28.11.2012 р. N 1086,
пункт 2 1 із змінами, внесеними згідно з постановою
 Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 р. N 132)

3. Міністерству освіти і науки, іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечити дотримання норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених цією постановою, у межах відповідних бюджетних призначень.

(пункт 3 із змінами, внесеними згідно з постановами
 Кабінету Міністрів України від 08.08.2012 р. N 734,
 від 06.08.2014 р. N 353,
від 19.02.2020 р. N 132)

4. Міністерству охорони здоров'я разом з Міністерством освіти і науки установити до 1 травня 2005 р. порядок організації харчування дітей у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

(пункт 4 із змінами, внесеними згідно з постановами
 Кабінету Міністрів України від 08.08.2012 р. N 734,
 від 06.08.2014 р. N 353,
від 19.02.2020 р. N 132)

5. Ця постанова набирає чинності з 1 січня 2005 року.

 

Прем'єр-міністр України 

В. ЯНУКОВИЧ 

Інд. 28


Додаток 1
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591 

НОРМИ
харчування у закладах дошкільної освіти для дітей віком до одного року

(денна норма на одну дитину, грамів)

Найменування продукту 

Вікова група (місяців) 

0 - 3 

4 - 5 

6 - 7 

8 - 12 

Сухі адаптовані молочні суміші 

80 - 100 

90 - 120 

75 - 80 

30 - 60 

(або рідкі адаптовані молочні суміші) 

(700 - 900) 

(900 - 1000) 

(900 - 800) 

(600 - 500) 

Хліб житній (з 10 місяців) 

 

 

 

5 - 10 

Хліб пшеничний (з 8 місяців) 

 

 

 

5 - 10 

Крохмаль 

 

 

1 

2 

Крупи, бобові, макаронні вироби 

 

 

20 

25 - 30 

Картопля 

 

 

50 

85 

Овочі 

 

 

120 

180 

Фрукти свіжі, цитрусові 

 

 

10 - 60 

70 - 120 

Соки 

 

 

30 - 50 

50 - 100 

Фрукти сушені 

 

 

1 - 4 

4 - 6 

Кондитерські вироби (сухарики, печиво) 

 

 

 

3 - 15 

Цукор 

 

 

30 

30 

Масло вершкове 

 

 

1 - 4 

4 - 6 

Олія 

 

 

1 - 3 

3 - 6 

Яйця, штук 

 

 

1/5 жовтка 

1/4 - 1/2 жовтка 

Молоко, кисломолочні продукти 

 

 

100 - 200 

300 - 380 

Сир кисломолочний 

 

 

10 - 30 

30 - 50 

М'ясо, м'ясопродукти 

 

 

 

50 - 90 

Риба, рибопродукти 

 

 

 

15 - 25 

Кава злакова, цикорій 

 

 

 

1 

Какао 

 

 

 

1 

Чай 

 

 

 

0,1 

Сіль, сіль йодована 

 

 

1 

2 

Хімічний склад 

 

 

 

 

Білки 

15 

19 

23 

32 

у тому числі тваринні 

15 

19 

22 

25 

Жири 

30 

38 

53 

61 

у тому числі рослинні 

 

 

3 

6 

Вуглеводи 

66 

77 

115 

143 

Енергоцінність, ккал 

660 

730 

1029 

1249 


Примітка. 

Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 15 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (15 х 7) : 3 = 105 : 3 = 35 грамів (на день). 


(додаток 1 із змінами, внесеними згідно з постановою
 Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 р. N 132)

 

Додаток 2
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591 

НОРМИ
харчування у закладах дошкільної освіти (крім санаторних) для дітей старше одного року

(денна норма на одну дитину, грамів)

Найменування продукту 

Вікова група (років) 

від 1 до 3 

від 3 до 6 (7) 

Кількість приймання їжі 

3 

4 

3 

4 

Хліб житній 

20 

30 

40 

60 

Хліб пшеничний 

55 

80 

80 

120 

Борошно пшеничне 

15 

20 

25 

32 

Крохмаль 

3 

3 

4 

4 

Крупи, бобові, макаронні вироби

30 

40 

45 

50 

Картопля 

130 

150 

190 

220 

Овочі різні 

180 

210 

230 

260 

Фрукти свіжі, цитрусові 

45 

90 

100 

100 

Соки 

50 

50 

70 

100 

Фрукти сушені 

10 

10 

10 

10 

Кондитерські вироби 

5 

15 

15 

20 

Цукор 

35 

40 

45 

50 

Мед, медопродукти 

1 

1 

2 

2 

Масло вершкове 

12 

19 

21 

25 

Олія 

6 

9 

9 

15 

Сало 

1 

1 

2 

2 

Яйця, штук 

1/4 

1/2 

1/2 

1/2 

Молоко, кисломолочні продукти 

350 

450 

400 

500 

Сир кисломолочний 

35 

40 

45 

50 

Сир твердий 

3 

3 

5 

5 

Сметана 

5 

10 

10 

15 

М'ясо, м'ясопродукти 

60 

85 

100 

110 

Риба, рибопродукти 

20 

25 

45 

50 

Кава злакова, цикорій 

1 

1 

4 

4 

Какао 

1 

1 

2 

2 

Чай 

0,2 

0,2 

0,2 

0,2 

Сіль, сіль йодована 

2 

2 

5 

8 

Дріжджі 

1 

1 

1 

1,5 

Лавровий лист 

0,05 

0,05 

0,1 

0,1 

Сухарі панірувальні 

2 

3 

2 

3 

Томатна паста 

2 

3 

2 

3 

Ванільний цукор 

0,1 

0,1 

0,1 

0,1 

Кислота лимонна 

0,1 

0,1 

0,1 

0,1 

Хімічний склад 

 

 

 

 

Білки 

46,6 

60,6 

68,1 

81,5 

у тому числі тваринні 

29,1 

37,5 

48,4 

48,5 

Жири 

45,6 

63,5 

71,7 

86,5 

у тому числі рослинні 

8,4 

12,3 

12,7 

17,8 

Вуглеводи 

167,6 

229,3 

239,2 

298,8 

Енергоцінність, ккал 

1267,2 

1731,2 

1874,8 

2299,4 


Примітки: 

1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 50 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень при роботі дошкільного навчального закладу 5 днів на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (50 х 5) : 3 = 250 : 3 = 83 грамів.

2. У літній оздоровчий період (90 днів) витрати на харчування збільшуються на 10 відсотків для придбання свіжих овочів і фруктів. 


(додаток 2 із змінами, внесеними згідно з постановою
 Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 р. N 132)

 

Додаток 3
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591 

НОРМИ
харчування у санаторних закладах дошкільної освіти (групах)

(денна норма на одну дитину, грамів)

Найменування продукту 

Санаторні заклади (групи) різних профілів 

Санаторні заклади (групи) для дітей, які страждають на захворювання органів травлення 

 

Вікова група (років) 

 

від 1 до 3 

від 3 до 6 (7) 

від 1 до 3 

від 3 до 6 (7) 

 

Кількість приймання їжі 

 

3 

4 

3 

4 

5 

5 

 

Хліб житній 

30 

30 

50 

50 

  

  

 

Хліб пшеничний 

55 

70 

70 

110 

100 

160 

 

Борошно пшеничне 

15 

20 

32 

35 

10 

25 

 

Крохмаль 

2 

3 

3 

4 

3 

4 

 

Крупи, бобові, макаронні вироби

30 

35 

45 

50 

40 

60 

 

Картопля 

140 

150 

220 

240 

150 

200 

 

Овочі різні 

200 

250 

250 

300 

180 

250 

 

Фрукти свіжі, цитрусові 

100 

150 

160 

200 

100 

150 

 

Соки 

60 

70 

100 

130 

50 

100 

 

Фрукти сушені 

10 

10 

10 

12 

15 

20 

 

Кондитерські вироби 

8 

12 

15 

20 

10 

20 

 

Цукор 

35 

40 

45 

50 

40 

55 

 

Мед, медопродукти 

1 

1 

3 

4 

1 

4 

 

Масло вершкове 

25 

32 

30 

40 

30 

35 

 

Олія 

6 

9 

12 

17 

6 

10 

 

Яйця, штук 

1/2 

1 

1 

1 

1 

1 

 

Молоко, кисломолочні продукти 

400 

500 

450 

550 

500 

550 

 

Сир кисломолочний 

45 

50 

60 

70 

50 

70 

 

Сир твердий 

5 

5 

10 

10 

5 

10 

 

Сметана 

10 

12 

15 

18 

10 

15 

 

М'ясо, м'ясопродукти 

85 

110 

120 

130 

100 

120 

 

Риба, рибопродукти 

30 

30 

60 

60 

30 

60 

 

Кава злакова, цикорій 

1 

1 

2 

2 

1 

2 

 

Какао 

1 

1 

2 

4 

  

  

 

Чай 

0,1 

0,2 

0,2 

0,2 

0,1 

0,2 

 

Сіль, сіль йодована 

5 

5 

8 

8 

5 

8 

 

Дріжджі 

1 

1 

1,5 

1,5 

1 

1 

 

Лавровий лист 

0,02 

0,02 

0,02 

0,02 

0,02 

0,02 

 

Сухарі панірувальні 

2 

3 

2 

3 

2 

3 

 

Томатна паста 

2 

3 

2 

3 

1 

2 

 

Хімічний склад 

  

  

  

  

  

  

 

Білки 

60,2 

77,1 

98,1 

116 

69,3 

96,6 

 

у тому числі тваринні 

41,4 

51,8 

66 

69 

49 

69 

 

 

Жири 

68,3 

89,3 

110,2 

127,7 

80,8 

113,7 

 

у тому числі рослинні 

8,6 

12,5 

17 

24,1 

8,6 

13,7 

 

Вуглеводи 

194,7 

260,7 

316,3 

428,3 

223,7 

304,1 

 

Енергоцінність, ккал 

1634,5 

2155 

2649,1 

3326,2 

1899 

2625,9 

 


Примітки: 

1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 50 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень при роботі дошкільного навчального закладу 5 днів на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (60 х 5) : 3 = 300 : 3 = 100 грамів.

2. Діти, хворі на туберкульоз та інфіковані мікобактеріями туберкульозу, забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1752 "Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу". 


(додаток 3 із змінами, внесеними згідно з постановою
 Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 р. N 132)

 

Додаток 4
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591 

НОРМИ
харчування у дитячих будинках, загальноосвітніх школах-інтернатах, інтернатах у складі закладів загальної середньої освіти, школах соціальної реабілітації та професійних училищах соціальної реабілітації, закладів професійної (професійно-технічної) освіти

(денна норма на одну дитину, грамів)

Найменування продукту 

Вікова група (років) 

від 3 до 6 

від 6 до 10 

від 10 до 13 

від 13 і старше 

Хліб житній 

100 

150 

180 

200 

Хліб пшеничний 

130 

180 

230 

250 

Борошно пшеничне 

30 

40 

45 

50 

Крохмаль 

3 

3 

3 

3 

Крупи, бобові, макаронні вироби 

45 

65 

80 

80 

Картопля 

300 

350 

400 

420 

Овочі свіжі 

350 

400 

450 

470 

Фрукти свіжі, цитрусові 

250 

300 

300 

300 

Соки 

150 

180 

200 

200 

Фрукти сушені 

20 

15 

15 

15 

Кондитерські вироби 

30 

30 

35 

40 

Цукор 

50 

60 

70 

70 

Мед, медопродукти 

3 

4 

5 

7 

Масло вершкове 

40 

45 

50 

50 

Олія 

12 

15 

18 

20 

Сало 

2 

4 

6 

8 

Яйця, штук 

1 

1 

1 

1 

Молоко, кисломолочні продукти 

500 

500 

500 

500 

Сир кисломолочний 

40 

50 

70 

70 

Сир твердий 

12 

15 

20 

20 

Сметана 

15 

20 

25 

25 

М'ясо, птиця 

125 

130 

160 

160 

Ковбасні вироби 

25 

20 

25 

40 

Риба, рибопродукти 

75 

85 

100 

100 

Кава злакова, цикорій 

2 

3 

4 

5 

Какао 

2 

2 

2 

3 

Чай 

0,1 

0,2 

0,5 

0,5 

Сіль, сіль йодована 

6 

8 

10 

10 

Дріжджі 

1 

2 

3 

3 

Лавровий лист 

0,02 

0,02 

0,02 

0,02 

Сухарі панірувальні 

2 

4 

3 

4 

Томатна паста 

2 

3 

3 

4 

Ванільний цукор 

0,1 

0,1 

0,1 

0,1 

Кислота лимонна 

0,1 

0,1 

0,1 

0,2 

Хімічний склад 

  

  

  

  

Білки 

74 

87 

100 

107 

у тому числі тваринні 

37 

43 

51 

53 

Жири 

67 

77 

90 

95 

у тому числі рослинні 

24 

28 

15 

16 

Вуглеводи 

355 

400 

390 

428 

Енергоцінність, ккал 

2319 

2641 

2500 

2995 


Примітки: 

1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 75 г на учня (вихованця), використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (75 х 7) : 3 = 525 : 3 = 175 грамів.

2. У санаторних школах-інтернатах (для дітей, які страждають на захворювання серцево-судинної системи, хронічні неспецифічні захворювання органів дихання, хронічні неспецифічні захворювання органів травлення, психоневрологічні захворювання, хворих на цукровий діабет) витрати на харчування збільшуються на 8 відсотків для придбання дієтичних продуктів. Зміни норм харчування для дітей у період загострення захворювання вносяться лише за призначенням лікаря.

3. Діти, хворі на туберкульоз та інфіковані мікобактеріями туберкульозу, забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1752 "Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу".

4. У літній оздоровчий період (90 днів), неділю, святкові і канікулярні дні витрати на харчування збільшуються на 10 відсотків для придбання свіжих овочів і фруктів.

5. Пункт 5 виключено

6. Учні ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 р. N 426 "Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань" (норма N 6 - ліцеїстська). 

7. Згідно з нормами для дітей віком від 13 і старше забезпечуються харчуванням також студенти і курсанти вищих навчальних закладів, які відповідно до законодавства перебувають на державному забезпеченні, та студенти і курсанти з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на повному державному забезпеченні або яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника. У разі відсутності можливості для організації повноцінного харчування зазначеним категоріям студентів, курсантів у навчальному закладі може виплачуватися грошова компенсація у розмірі вартості харчування у школах-інтернатах відповідного регіону з урахуванням торговельних націнок. Особам, яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника, виплачується вартість обіду. 

8. Діти, які перебувають в притулках для дітей, центрах соціально-психологічної реабілітації дітей, соціально-реабілітаційних центрах (дитячі містечка), забезпечуються харчуванням згідно з нормами, передбаченими цим додатком.

9. Згідно з цими нормами забезпечуються харчуванням також учні державних мистецьких ліцеїв, які проживають у пансіонах.

(додаток 4 із змінами, внесеними згідно з постановами
 Кабінету Міністрів України від 26.06.2007 р. N 873,
 від 08.08.2012 р. N 734,
від 19.02.2020 р. N 132,
від 23.12.2020 р. N 1313)

 

Додаток 5
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591
(в редакції постанови Кабінету Міністрів України
від 6 лютого 2019 р. N 73)

НОРМИ
харчування у закладах спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання

Найменування продукту

Гранична денна норма на одну особу, грамів

Хліб житній

195

Хліб пшеничний

400

Борошно пшеничне

25

Крохмаль

2

Крупи, бобові, макаронні вироби

135

Картопля

360

Овочі свіжі, консервовані, зелень

500

Фрукти свіжі, консервовані
Цитрусові, ягоди

550

Соки натуральні, консервовані

220

Фрукти сушені

25

Кондитерські вироби

220

Цукор

75

Мед, медопродукти

30

Масло вершкове

30

Олія

30

Сало

6

Яйця, штук

1

Молоко, кисломолочні продукти

540

Сир кисломолочний

90

Сир твердий

70

Сметана

35

М'ясо, м'ясопродукти, птиця, субпродукти

490

Риба, рибопродукти та морепродукти

140

Кава, кава злакова, цикорій

5

Какао

4

Чай

0,5

Сіль, сіль йодована, спеції

10

Дріжджі

2

Спеції

0,08

Мінеральна вода

200

Хімічний склад

 

Білки

205

у тому числі тваринні

123

Жири

205

у тому числі рослинні

51

Вуглеводи

834

Енергоцінність, ккал

6001


Примітка.

Згідно з цими нормами забезпечуються харчуванням також учні державних мистецьких ліцеїв хореографічного спрямування, які проживають у пансіонах.


(додаток 5 із змінами, внесеними згідно з постановою
 Кабінету Міністрів України від 23.03.2016 р. N 211,
у редакції постанови Кабінету
 Міністрів України від 06.02.2019 р. N 73,
із змінами, внесеними згідно з постановою
 Кабінету Міністрів України від 23.12.2020 р. N 1313)

 

Додаток 6
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591
(в редакції постанови Кабінету Міністрів України
від 6 серпня 2014 р. N 353)

НОРМИ
харчування у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

(денна норма на одну дитину, грамів/ккал)

Найменування продукту

Дитячі заклади оздоровлення та відпочинку

праці та відпочинку, наметові містечка

позаміські (стаціонарні), дитячі центри

санаторного типу

табір з денним перебуванням

діти віком 12 - 17 років включно

діти віком до 10 років включно

діти віком 11 - 17 років включно

діти віком до 10 років включно

діти віком 11 - 17 років включно

діти віком 8 - 14 років включно

Хліб житній

150/393

100/254

125/308

125/308

125/308

40/131

Хліб пшеничний

200/521

125/380

150/395

200/521

200/521

90/234

Борошно пшеничне

70/164

50/158

50/158

30/101

40/172

10/33

Крохмаль*

4/15

4/15

4/15

4/15

4/15

3/10

Крупи, бобові, макаронні вироби

140/360

65/221

85/372

65/221

85/372

32/120

Картопля

400/233

320/181

400/233

320/181

400/233

180/132

Овочі різні

420/24

350/20

450/27

350/20

450/50

210/22

Фрукти свіжі

250/105

250/105

250/105

300/326

450/468

50/21

Соки

200/84

200/84

200/84

200/84

200/84

50/21

Фрукти сушені*

20/51

15/46

15/46

10/56

10/56

10/28

Кондитерські вироби

50/173

50/173

50/173

50/195

50/195

10/46

Цукор

60/217

40/176

60/217

50/185

60/217

35/147

Мед, медопродукти*

4/13

4/13

4/13

5/16

5/16

2/6

Масло вершкове

40/237

45/320

50/367

45/320

50/367

20/148

Олія

20/160

18/156

20/160

15/144

20/160

8/70

Сало*

7/30

5/21

9/38

5/21

5/21

 

Яйця, штук

1/64

1/64

1/64

1/64

1/64

 

Молоко, кисломолочні продукти

500/230

500/230

500/230

500/230

500/230

250/147

Сир кисломолочний

50/71

40/57

40/57

60/86

60/86

25/37

Сир твердий

20/58

15/47

15/47

10/30

10/30

5/15

Сметана*

25/71

15/57

15/57

15/57

15/57

10/28

М'ясо, птиця

220/380

160/320

200/360

200/360

220/380

80/182

М'ясо-ковбасні вироби

40/150

20/120

20/120

20/120

20/120

 

Риба, рибопродукти*

60/30

55/28

65/33

60/30

70/35

30/15

Кава злакова*

3,5/0

1,5/0

1,5/0

2,5/0

2,5/0

1/0

Какао*

1/6

1/6

1/6

1/6

1/6

 

Чай

1,5/0

0,5/0

0,5/0

0,5/0

0,5/0

0,1/0

Сіль, сіль йодована

10/0

10/0

10/0

10/0

10/0

8/0

Дріжджі

2/0

2/0

2/0

2/0

2/0

 

Лавровий лист

0,01/0

0,01/0

0,01/0

0,01/0

0,01/0

0,01/0

Кислота лимонна

0,05/0

0,05/0

0,05/0

0,05/0

0,05/0

0,05/0

Хімічний склад

Білки

144

113

125

123

129

58

у тому числі тваринні

72

39

68

82

82

35

Жири

131

113

119

115

115

57

у тому числі рослинні

25

15

23

20

20

8

Вуглеводи

540

418

487

417

434

212

Енергоцінність, ккал

3840

3252

3685

3697

4263

1593


____________
Примітка.

  
1. Зірочкою (*) позначаються продукти, які споживаються кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 60 грамів на дитину використовується в меню три рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (60 х 7) : 3 = 420 : 3 = 140 грамів.

2. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються у межах денної норми ± 5 відсотків.

3. Показники калорійності харчових продуктів є середніми і можуть змінюватися залежно від виду, сорту продукту, способу обробки, технології приготування чи рецептури страви тощо.

(додаток 6 у редакції постанови Кабінету
 Міністрів України від 06.08.2014 р. N 353)

 

Додаток 7
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591 

НОРМИ
харчування у закладах загальної середньої освіти для одноразового харчування учнів

(норма на одного учня, грамів)

Найменування продукту 

Вікова група (років) 

від 6 до 10 

від 10 і старше 

Хліб житній 

60 

80 

Борошно пшеничне 

5 

10 

Крупи, бобові, макаронні вироби 

21 

30 

Цукор 

15 

18 

Масло вершкове 

8 

10 

Олія 

7 

10 

Картопля 

100 

120 

Овочі різні 

140 

180 

Фрукти, соки 

50 

75 

Фрукти сушені 

8 

8 

Яйця, штук 

1/4 

1/4 

Молоко та кисломолочні продукти 

18 

20 

Сир кисломолочний 

16 

20 

Сметана 

5 

6 

М'ясо, птиця, м'ясопродукти 

35 

35 

Риба та рибопродукти 

25 

25 

Чай 

0,1 

0,1 

Хімічний склад 

 

 

Білки 

27 

31,8 

у тому числі тваринні 

14,1 

15 

Жири 

25,6 

30,7 

у тому числі рослинні 

7 

10 

Вуглеводи 

114 

143 

Енергоцінність, ккал 

794 

975 


Примітки: 

1. До набору продуктів не включені сіль, дріжджі, спеції, що видаються згідно із затвердженими рецептурами.

2. За нормами для дітей віком від 6 до 10 років забезпечуються безоплатним одноразовим харчуванням учні 1 - 4 класів та учні, які відвідують групи продовженого дня.

3. За нормами для дітей відповідного віку забезпечуються безоплатним харчуванням діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти з малозабезпечених сімей згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 19 червня 2002 р. N 856. 

(додаток 7 із змінами, внесеними згідно з постановою
 Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 р. N 132)

 

Додаток 8
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. N 1591
(в редакції постанови Кабінету Міністрів України
від 6 серпня 2014 р. N 353)

НОРМИ
заміни продуктів за енергоцінністю

Найменування продукту

Вага, кілограмів брутто

Продукт-замінник

Вага, кілограмів брутто

Примітка

Масло вершкове

1

олія

0,73

 

масло вершкове топлене

0,8

 

Олія

1

олія (соняшникова, кукурудзяна)

1

 

Молоко коров'яче пастеризоване

1

молоко коров'яче сухе

0,11

 

вершки сухі

0,12

 

молоко згущене стерилізоване

0,46

 

молоко згущене з цукром

0,39

 

вершки згущені з цукром

0,35

 

кисломолочні продукти (наприклад, кефір)

1

 

сир кисломолочний напівжирний

0,2

 

сир твердий

0,11

 

Хліб житній

1

хліб пшеничний

0,66

 

борошно пшеничне

0,46

 

Хліб пшеничний

1

хліб житній

1,5

 

борошно пшеничне

0,7

 

сухарі (з борошна першого сорту)

0,75

 

Чай чорний

1

чай чорний плитковий

1

 

чай зелений

1

 

Картопля (30 відсотків відходів)

1

пюре картопляне сухе

0,25

 

капуста білокачанна

1,11

 

капуста цвітна

0,8

 

квасоля, горох свіжі

0,52

 

Бобові (зерно)

1

горох, квасоля свіжі

4,2

 

кукурудза консервована

4,44

 

горошок зелений консервований

6,6

 

Морква (буряк) свіжа

1

морква (буряк) для гарніру (консерви)

1,4

 

Томати свіжі

1

томати консервовані

1,04

 

томатний сік

1,14

 

томатне пюре (вміст сухих речовин - 12 відсотків)

0,42

 

Капуста свіжа

1

капуста білокачанна квашена

1,15

 

капуста білокачанна рання

1

 

капуста цвітна

1

 

капуста брюссельська

1,3

 

Цибуля-порей

1

цибуля свіжа зелена

0,95

 

Огірки (томати) солені

1

огірки (томати) консервовані

1,64

 

Томатне пюре (вміст сухих речовин - 12 відсотків)

1

сік томатний натуральний

2,66

 

томатне пюре (вміст сухих речовин - 20 відсотків)

0,66

 

томати свіжі

2,38

 

Яблука свіжі

1

яблука консервовані

0,41

 

сік яблучний

0,92

 

сік сливовий

0,53

 

сік виноградний

0,65

 

інші соки плодові натуральні

0,9

 

яблука сушені

0,2

 

сливи сушені

0,2

 

абрикоси сушені

0,17

 

родзинки

0,15

 

фрукти (ягоди) свіжі (груші, айва, персики, сливи, черешні, вишні, абрикоси, банани)

1

 

виноград

0,8

 

компоти консервовані

0,5

 

Яблука сушені

1

яблука свіжі

5

 

груші сушені

1

 

фрукти, ягоди сушені (курага, чорнослив, урюк, родзинки)

0,5

 

Дріжджі хлібопекарські

1

дріжджі хлібопекарські сухі

0,3

 

Кури патрані (I категорії)

1

яловичина, свинина

1

 

кури напівпатрані (I категорії)

1,34

 

курчата патрані

1

 

курчата напівпатрані

1,5

 

стегенця курячі

0,8

 

філе куряче

0,6

 

консерви з курятини

0,75

за медичними показаннями

М'ясо (яловичина, свинина нежирна)

 

печінка

1

 

серце

1,77

 

м'ясо птиці патраної (I категорії)

1

 

ковбаса варена

0,8

 

консерви м'ясні (у тому числі з курятини)

0,75

за медичними показаннями

риба

1,15

 

сир кисломолочний напівжирний

1,2

 

Риба (охолоджена, морожена)

1

оселедець солений із головою

1

 

рибне філе

0,7

 

консерви рибні

0,8

за медичними показаннями

яловичина

0,87

 

яйце

0,9

 

Яйця, штук

1

сир кисломолочний напівжирний

0,031

 

яловичина

0,1

 

молоко

0,18

 

сир твердий

0,02

 


(додаток 8 у редакції постанови Кабінету
 Міністрів України від 06.08.2014 р. N 353)

Пов'язані публікації
Бухгалтерський облік і звітність.
09:44
09:44

Як відобразити вартість отриманих обідів та компенсацію на харчування у формі № 1ДФ?

Ситуація із практики Як правильно відобразити вартість отриманих обідів та компенсацію на харчування у формі № 1ДФ для кожної із зазначених нижче категорій учнів: – учні із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які забезпечуються безплатним триразовим харчуванням, ...

Наталія Литовченко

16.10.2019 1549 0 0

Щоденний бухгалтерський огляд
14:16
14:16

МОН надає відповіді

1. Як компенсувати вартість харчування дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, які навчаються у закладах вищої освіти? Компенсація вартості харчування дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, здійснюється закладом вищої освіти, лише якщо немає можливості орг...

Редакція

08.05.2019 8303 0 0

Застосування КЕКВ і бюджетне планування.
09:15
09:15

Закупівля послуг із харчування школярів та продуктів харчування: вивчаємо ризики

Із цієї статті ви дізнаєтеся: про особливості закупівлі послуг із харчування школярів та продуктів харчування, а також покроковий алгоритм таких торгів. Нормативна база Основними нормативними документами, якими слід керуватися в цій ситуації, є: Бюджетний кодекс; Закон від 25.12.15 р. № 922-V...

Ярослава Дуброва

21.05.2018 765 0 2

Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

Головна:

  • Головна
  • Спецтема
  • Кадровик
  • Комерція
  • Агро
  • Медичні КНП
  • Спецрозбір
  • Реальна бухгалтерія
  • Агропорадники
  • Вебінари
  • Новини
  • Online бібліотека «Баланс»
  • Online видання «Баланс»
  • Online видання «Баланс-Агро»
  • Мітки

Підписатися на Uteka:

  • Спецтема - 8400 грн. / рік.
  • Кадровик - 7116 грн. / рік.
  • Комерція - 6864 грн. / рік.
  • Агро - 7248 грн. / рік.
  • Медичні КНП - 4416 грн. / рік.
  • Спецрозбір - 8400 грн. / рік.
  • Агропорадники - 3600 грн. / рік.
  • Вебінари - 6000 грн. / рік.
  • Online бібліотека «Баланс» - 8352 грн. / рік.
  • Online видання «Баланс» - 7704 грн. / рік.
  • Online видання «Баланс-Агро» - 7704 грн. / рік.
  • Популярні статті

Про нас:

  • Про нас
  • Зв'язатися з нами
  • Техпідтримка
  • Наші телефони
  • Користувацька угода

Партнери:

  • Depositphotos

Спільноти:

  • Facebook
  • Instagram
  • Telegram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube

© 2014-2025